Podnikatel Benda dá Paroubkově straně 12 milionů

Praha – Severočeský podnikatel Petr Benda věnuje nové straně někdejšího šéfa ČSSD Jiřího Paroubka NS-LEV 21 celkem 12 milionů korun. Ve sněmovně to ohlásil sám Paroubek. Podle Bendy, který dříve vedl na Ústecku ČSSD a nyní je šéfem tamního sdružení NS-LEV 21, pocházejí peníze z jeho podnikání a straně je věnuje jako fyzická osoba. Je také šéfem volební kampaně Paroubkovy strany. Některá média považují Bendu za kontroverzní postavu, v minulosti byl například obviňován z náboru takzvaných „mrtvých duší“, jejichž pomocí měl ovlivňovat dění v ČSSD. Konkurenční politici ho označovali za „kmotra“ se silným vlivem na rozhodování v kraji, oficiálně je však jen kmotrem Paroubkovy dcery Margarity.

Darovací smlouva byla podle Paroubka uzavřena letos v březnu a Benda peníze do stranické pokladny posílá postupně, tento týden to bude pět milionů korun. Benda uvedl, že peníze straně dává jako fyzická osoba a získal je podnikáním s nemovitostmi.

Strana, kterou Paroubek vede po rozchodu s ČSSD, nedávno zahájila billboardovou kampaň. Novináři se dosud neúspěšně šéfa NS-LEV 21 ptali, z čeho jsou velkoplošné plakáty financovány.

Podnikatel Petr Benda:

„Rozhodl jsem se podpořit ze svých vlastních finančních zdrojů tuto aktivitu… Věřím, že národní socialisté budou úspěšní v předčasných či řádných parlamentních volbách, volbách do krajů, ale i v doplňovacích volbách do Senátu.“

Předseda LEV-21 ho označuje za svého úspěšného spolupracovníka z Ústeckého kraje, pracovali prý spolu už na „mimořádně úspěšných volebních kampaních v dresu jiné politické strany“, tedy sociální demokracie. Paroubek dnes Bendovu bezúhonnost dokládal upozorněním, že severočeský podnikatel získal v roce 2009 od Národního bezpečnostního úřadu prověrku na stupeň utajení „důvěrné“.

Brífink Jiřího Paroubka a Petra Bendy (zdroj: ČT24)