Rittig neměl v dopravním podniku žádný vliv, řekl u soudu exředitel Dvořák

Lobbista Ivo Rittig neměl na zakázky pražského dopravního podniku žádný vliv. U soudu to řekl bývalý generální ředitel pražského dopravního podniku Martin Dvořák, který svědčil v případu firmy Oleo Chemical. Společnost dopravnímu podniku dodávala biopaliva. Podle obžaloby z ní Rittig nezákonně vyvedl 20 milionů.

Dvořák je spolu s Rittigem obviněn kvůli několika zakázkám dopravního podniku. Právě oni dva měli podle policie z obchodů prospěch. „Já jsem dělal otevřené výběrové řízení, tady máte složení komise, jediným kritériem - cena. Takže jestli byl někdo dohodnutý, to není můj problém. Cena byla unikátní na celém trhu, nejlepší,“ hájí se Dvořák.

Kauza kolem firmy vyrábějící biopaliva druhé generace ale za dva a půl roku nedospěla k případné obžalobě. „Probíhá vyšetřování a probíhá ještě analýza některých materiálů, protože to je skutečně mimořádně obsáhlá věc,“ uvedl státní zástupce Adam Borgula. Dvořák i Rittig vinu od začátku odmítají.

Během vyšetřování kauzy se nedávno přišlo na to, že ve spisu chybějí některé důkazy, na které obžaloba odkazuje. Jeden ze soudních znalců upozornil, že nejsou k nalezení datové disky, které policii předal spolupracující obviněný Jaroslav Kubiska. Podle advokátů to ovlivní věrohodnost obžaloby.