V Česku se šíří nové levné drogy z Asie. Některé jsou silnější než heroin

Studio 6 k novým syntetickým drogám (zdroj: ČT24)

Mezi drogami přibývají stále nové přípravky. Na seznam nebezpečných látek chtějí odborníci připsat třicítku z nich. Nejčastěji nové psychoaktivní látky přicházejí do Evropy z Číny a Indie. Šíří se i v Česku a sousedních zemích. Často je lze poměrně jednoduše vyrobit, a nejsou proto ani drahé. Některé jsou přitom mnohem silnější než heroin. O rozšíření seznamu rozhodne vláda.

Drogy, které chtějí úřady nechat připsat do národního seznamu, se většinou šíří přes internet a zahrnují například látky ze skupiny amfetaminů nebo jim podobné. Mezi novými látkami je například tzv. flakka nebo sloučeniny známých drog s běžně dostupnými látkami (například heroin a prášek na spaní).

Pro nové syntetické drogy se například v Americe vžilo označení soli do koupele (bath salts). Prodejci je totiž často za koupelové soli vydávají.

Za rok 2014 bylo na evropské úrovni identifikováno 101 nových psychoaktivních látek, což je zatím nejvíce od počátku monitorování těchto látek. Data za rok 2015 ještě nejsou dostupná. V ČR se ročně eviduje zhruba deset nových látek.
Kateřina Grohmannová
Národní monitorovací středisko pro drogy a závislost

Poláci mají zkušenosti s „mocnářem“

S některými novými drogami se pojí i fatální případy předávkování. Jednou z nich je například droga zvaná „mocnář“. Ta loni v létě zabila v Polsku osmnáct lidí a stovky dalších se jí přiotrávily. Psychoaktivní droga přitom vyšla na pouhých 130 korun. Nové syntetické látky odborníci považují za velmi nebezpečné nejen kvůli jejich účinkům, ale právě proto, že jsou snadno dostupné a levné.

Novou várku nebezpečných látek vybrala pracovní skupina složená hlavně z odborníků Inspektorátu omamných a psychotropních látek, Rady vlády pro koordinaci protidrogové politiky a Národní protidrogové centrály. V tuto chvíli je na seznamu nebezpečných návykových látek necelých 200 záznamů.