Fico kvůli podezření na infarkt zrušil první zahraniční cestu. Do Česka nepřijede

Slovenský premiér Robert Fico měl ve čtvrtek v rámci své první zahraniční cesty od březnového znovujmenování do funkce přijet do Prahy. Na poslední chvíli ovšem svůj příjezd kvůli podezření na infarkt zrušil. V Praze měl jednat s Bohuslavem Sobotkou (ČSSD) i prezidentem Milošem Zemanem.

Slovenský Denník N přinesl informaci, že Fico měl podezření na infarkt a je hospitalizován v Národním ústavu srdečních a cévních chorob. „Mohu potvrdit, že premiér je hospitalizovaný kvůli kardiologickým vyšetřením v národním ústavu,“ uvedla mluvčí ústavu Dobroslava Krajačičová. Podle ní Fico zůstane v ústavu na pozorování nejméně během dneška. Podezření na infarkt zatím vyšetření nepotvrdila ani nevyvrátila.

Fico má dlouhodobě potíže s krční páteří. Předloni si zase přetrhl achilovku a musel být operován. Se zraněním tehdy absolvoval i kampaň před přímou volbou hlavy státu, ve které ho porazil současný prezident Andrej Kiska.

Ministerští předsedové obou zemí měli diskutovat o migraci a naplňování dohod Evropské unie s Tureckem. Na programu byla i otázka přeshraniční dopravní infrastruktury, středoevropská regionální spolupráce nebo příprava Česko-slovenské výstavy u příležitosti 100. výročí založení Československé republiky v roce 2018. 

Fico měl zavítat i na Hrad. Zeman se k Ficovi netají přátelským vztahem a předloni ho vyznamenal nejvyšším státním vyznamenáním, Řádem bílého lva. Spojuje je mimo jiné podobný pohled na migrační krizi. Podle Ficovy mluvčí Beatrice Szabóové se návštěva premiéra v Česku uskuteční v náhradním termínu.

Politolog Marián Sekerák k politice slovenského premiéra (zdroj: ČT24)

V Praze byl Fico coby premiér poprvé oficiálně 15. července 2006. Loni v březnu přijel na stranický sjezd ČSSD, v květnu byl na společném zasedání obou vlád ve Valticích a v prosinci se v Praze účastnil společného setkání premiérů zemí visegrádské čtyřky.

Fico je nejdéle sloužícím premiérem v novodobé historii Slovenska, v čele tamní vlády je už potřetí. Na rozdíl od předchozího volebního období nyní jeho levicová strana Smer-sociální demokracie (Smer-SD) vládne v koalici s trojicí pravicových stran - Slovenskou národnou stranou (SNS) a uskupeními Most-Híd a Sieť.