Podle Pelikána by do několika let měli pracovat téměř všichni vězni

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) chce, aby se do několika let zaměstnanost vězňů blížila stu procentům. Ministerstvo proto jedná s desítkami podniků. Přínosem zaměstnávání vězňů je podle Pelikána nejen úspora peněz, která je spíše bonusem navíc, ale především resocializace odsouzených.

„Klíčový je resocializační faktor. Když vězeň nemá práci, těžko povede po propuštění normální život,“ řekl Pelikán v ženské věznici ve Světlé nad Sázavou, kde se s generálním ředitelem Vězeňské služby ČR Petrem Dohnalem zúčastnil výměny zkušeností dvacítky podnikatelů, kteří už s věznicí spolupracují, s dalšími, kteří o tom uvažují.

„Věznice ve Světlé nad Sázavou patří k těm, které se nejvíc snaží rozvíjet programy zaměstnávání vězňů,“ řekl Pelikán. U světelské věznice by se v červnu měl otevřít nový závod belgického výrobce cukrovinek, který zaměstná 200 odsouzených žen. Bude to střežené pracoviště propojené koridorem přímo s areálem věznice. Díky tomu tam budou moci pracovat i ženy odsouzené za závažnou trestnou činnost, které nemohou za prací ven z areálu. Zájem Vězeňské služby a soukromého investora se takto prolíná poprvé.

Odsouzené ženy pracují například v Kosteleckých uzeninách

Ve světelské věznici je z 800 odsouzených žen zaměstnáno asi 65 procent. Dojíždějí do Kosteleckých uzenin, dřevozpracující firmy v Jitkově a do firmy Jipocar u Jihlavy, kde například obsluhují mycí linky.

Práce pomáhá vězňům s návratem do běžného života (zdroj: ČT24)

Více než sto žen je zaměstnáno v humpolecké pobočce belgické firmy Lion Products, která dokončuje nový závod na balení cukrovinek právě v průmyslové zóně u věznice. Kromě odsouzených by v novém závodě mělo pracovat 40 civilních zaměstnanců.

„Jednáme s dalšími firmami z regionu, poptávka je velká. Do budoucna bychom se chtěli dostat se zaměstnaností nad 70 procent,“ uvedla ředitelka věznice ve Světlé nad Sázavou Gabriela Slováková. Podle ní patří věznice ve Světlé nad Sázavou už teď mezi zařízení s nejvyšší zaměstnaností odsouzených v Česku.

Kromě Světlé je podle Dohnala nejdále s projekty zaměstnanosti odsouzených věznice v Plzni, která chystá stavbu výrobní haly přiléhající k věznici. Práci u soukromého subjektu by tam mělo najít kolem 300 vězňů. Ve věznici je podle Dohnala přibližně 1000 vězňů.

V České republice je podle generálního ředitele vězeňské služby v současnosti kolem 22 tisíc vězňů. Odsouzených je kolem 19 500. Z nich je asi třetina aktuálně zaměstnána.