Peake: Nechci křik a ultimáta, změním styl politiky v Česku

Praha - Za předchozí dva roky v dresu VV se rozhodně nestydím, nyní ale chci v Česku změnit politický styl. Nechci už prosazovat politiku ultimát a neustálého křiku, plánuje vicepremiérka a zakladatelka vznikající strany LIDEM. S novým subjektem se bude o přízeň voličů ucházet již na podzim v krajských a senátních volbách, program představí začátkem července.

„Cítila bych jako prohru, kdyby se ukázalo, že tato vláda nemůže fungovat normálně, bez ultimát, kdyby se ukázalo, že důvodem křiku nebyly jenom VV, ale také neférové chování dalších politických stran. A kdyby se ukázalo, že snaha o znovuobnovení důvěry v politiku byla marná. To by byla velká prohra,“ prohlásila v Interview ČT24 Karolína Peake.

Složit mandát by bylo férovější

Stávající členové Věcí veřejných svou bývalou spolustranici několikrát vyzvali, aby poté, co ohlásila vystoupení z partaje, složila poslanecký mandát. Sama Peake připouští, že by to byla férovější cesta, nicméně v zájmu zachování vlády tak neučinila. „Neměla jsem zodpovědnost pouze za sebe, ale i za vládu. Být členem vlády není hra na vojáčky, ale je to závažná věc,“ poznamenala vicepremiérka zodpovědná za boj s korupcí. „Politika mě baví, a nemyslím, že ji dělám špatně,“ doplnila.

Karolína Peake
Zdroj: ČT24

Karolína Peake a porušení etického kodexu VV:

„Není to nic, na co bych byla hrdá, že jsem podepsala etický kodex, jehož ustanovení jsem porušila, na druhou stranu to není tak, že jsem přešla k jinému politickému subjektu, k jiné existující politické straně. Za zradu na voličích bych považovala, kdybychom přišli s něčím úplně novým.“

Nejsem Nečasův hlasovací strojek, tvrdí vicepremiérka

Karolína Peake svůj přestup a založení nové platformy, do které zamířilo dalších 7 zákonodárců, vysvětluje snahou naplňovat programové prohlášení vlády. Odmítá ale, že by v Poslanecké sněmovně měla fungovat jako hlasovací strojek Petra Nečase a dalších koaličních partnerů. „Taková věc se ukáže ve chvíli, kdy dojde na lámání chleba na nějakém tématu, které nebude součástí programového prohlášení vlády,“ upozornila.

Petr Nečas a Karolína Peake
Zdroj: Tomáš Krist/isifa/LN

První konflikty se proto dají kupříkladu očekávat při schvalování nového zákona o financování politických stran. „Bude tam spousta detailů, o kterých budeme debatovat velmi živě,“ poznamenala. A sporům se nejspíš nevyhnou ani již dlouho řešené pravomoci Nejvyššího kontrolního úřadu. Peake totiž na rozdíl od ODS prosazuje, aby kontroloři mohli nově nahlížet také do hospodaření polostátní či polokrajské společnosti.

LIDEM půjdou do podzimních voleb, program bude v létě

Charles Peake, zámožný manžel mladé političky, se netají tím, že se chce blíže zapojit do fungování nové strany LIDEM, kterou nyní nezařazená poslankyně zakládá. Už pro partaj zakoupil webovou doménu. „Už jsem mu řekla, že bych byla velmi nerada, aby jeho působení ve straně zapříčinilo nějaký dojem, že se jedná o rodinný podnik,“ brzdí aktivity svého chotě Peake. Strana začala sbírat podpisy pod petici, nutnou pro registraci, program asi představí až v červenci.

Interview ČT24 s Karolínou Peake (zdroj: ČT24)

Šéfka poslaneckého uskupení v Interview ČT24 přiznala, že rozjezd LIDEM bude poněkud pomalejší, ovšem nejbližších voleb na podzim by se ráda účastnila. „Rozhodně nemáme ambici postavit volební kandidátku do všech volebních krajů a do všech senátních okrsků,“ uvedla. Do boje o senátorská křesla chce nasadit dva až tři kandidáty, konkrétní jména však uvádět nechce. „Jsme v úplných počátcích,“ řekla a naznačila, že uskupení LIDEM prozatím jedná s lidmi ze sportovní či akademické sféry.