Zeman poděkoval za zásahy policistů při čínské návštěvě. Protestující připravují žaloby

Prezident Miloš Zeman na Hradě poděkoval policistům za zásahy při návštěvě čínského prezidenta a při loňské oslavě 17. listopadu na Albertově. Policie čelí kritice kvůli tomu, jak se chovala během čínské návštěvy. „Prozatím je připravena žaloba proti rozhodnutí magistrátu,“ poukázal advokát Jan Kalvoda na rozhodnutí, které umožnilo policistům uzavřít prostor. „Jsou to hloupé záminky,“ myslí si advokát. „Druhá věc, proti které bude směřovat žaloba, je samotný zásah policie,“ dodal s tím, že považuje za nezbytné dosáhnout nezákonnosti tohoto chování.

Kalvoda vyjádřil respekt vůči Vrchnímu státnímu zastupitelství v Praze, které zahájilo vyšetřování na základě podnětů veřejnosti. „Listina lidských práv a svobod umožňuje omezení práva shromažďovacího pouze na základě zákona, nikoli na základě názoru policisty či pana prezidenta a jeho představy, jak chránit svého hosta,“ vysvětlil Kalvoda. „Pokud je ohlášena demonstrace a jsou popsány její cíle, může být rozpuštěna jen na základě zákona, ne čehokoli jiného,“ dodal s tím, že jde o porušení ústavního práva.

Demonstraci nemá právo rozpustit policie, ale pouze správní úřad, a v takovém případě existuje možnost se proti rozhodnutí úřadu odvolat. „Policie odňala demonstrantům právo obrátit se k soudu,“ řekl advokát.

Advokát Kalvoda: Za zásahy při návštěvě čínského prezidenta připravujeme žaloby (zdroj: ČT24)

„Nelze svalovat vinu na pár jednotlivců, zodpovědnost má ten, kdo velí,“ myslí si Kalvoda. „Je to zjevně nikoli konání horlivých policistů, ale policistů, kteří dostali pokyn shora,“ uvedl člen rady vlády pro lidská práva Daniel Kroupa, který radě vlády navrhne, ta musí nejprve projednat, pak teprve předá vládě. „Chtěl bych také poděkovat policistům, a to těm, kteří se nenechali zneužít,“ dodal s tím, že jde o ty policisty, kteří nezasahovali proti lidem, kteří poklidně projevovali svůj názor.

Zeman: Policisté musí bránit projevu duševně nenormálních lidí

„Pan prezident pozval na Hrad příslušníky Policie ČR. Poděkoval jim za zásahy 17. listopadu 2015 a při návštěvě prezidenta ČLR,“ uvedl na sociální síti prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček. Hradní události se podle něj zúčastnil ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) i policejní prezident Tomáš Tuhý.

Zeman řekl, že nevděčný úděl policistů často spočívá v tom, že brání projevu duševně nenormálních lidí. „To nejsou názoroví odpůrci, protože ve svobodné společnosti má každý právo vyjádřit svůj názor, ale je názorem zapalování policejních aut, je názorem, když v Klinice se připravují demonstrace právě s cílem zapálit tato auta, případně znemožnit provoz Řízkárny? Je názorem, když strháváte vlajky jakéhokoli státu? Anebo je to pouze hanobení státních symbolů? A víte, že se to stalo i zde na Pražském hradě,“ řekl Zeman.

Šéf TOP 09 Miroslav Kalousek, který byl mezi demonstranty u Hradčanského náměstí, v reakci na Zemanovo ocenění policistů na Twitteru uvedl, že je nyní zcela zřejmé, „na čí politickou objednávku policie šikanovala české občany“. Dodal, že to vládu nezbavuje odpovědnosti.

Podle Zemana je potřeba odlišit lidi, kteří svobodně vyjadřují svůj názor, „od různých Kalousků, kteří se pouze zviditelňují šaškovskými akcemi“. Postup policie na Hradčanském náměstí označil za správný. Zdůvodnil to bezpečností „druhého nejvýznamnějšího muže planety“. „Duševně normální lidé“ by to podle něj měli pochopit.

Během 17. listopadu Zeman vystoupil na Albertově po boku šéfa extremistického Bloku proti Islámu Martina Konvičky. Policie kvůli bezpečnostním opatřením na místo odmítla vpustit
zástupce studentů, kteří chtěli ke zdejšímu památníku položit květiny.

ODS a TOP 09 chce chování policie vysvětlit

Podle předsedy TOP 09 Miroslava Kalouska by měl ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) chování policie při návštěvě čínského prezidenta vysvětlit ve sněmovně. Narážel především na incident s tibetskými vlajkami na budově FAMU. Podle něj došlo k několika případům šikany občanů a omezování jejich práv ze strany policie. 

„Zásahy budí dojem, že policie postupovala na základě centrálního politického zadání. Tyto kroky nelze zdůvodňovat policejní horlivostí, jak se snaží vymlouvat ministr vnitra,“ uvedl Kalousek. O zařazení bodu žádala TOP 09 na příští čtvrtek, ČSSD a ANO to ale zamítly. TOP 09 a ODS proto budou požadovat mimořádnou schůzi.

Umělecká fakulta se připojila k iniciativě veřejného vyvěšení tibetské vlajky coby symbolu vyjadřujícího podporu všem osobám a skupinám, jejichž lidská práva jsou porušována perzekucí ze strany čínského režimu. Přímo v budově se o standartu zajímali dva muži, kteří se představili jako příslušníci kriminální policie.

Zpravodajský server Aktuálně.cz uvedl, že kriminalisty poslal na FAMU velitel z policejního útvaru chránícího českého prezidenta. On-line deník se odvolává na dva na sobě nezávislé zdroje. Prezidentova policejní ochranka oficiálně patří pod policejního prezidenta Tomáše Tuhého. Ten se k novému zjištění odmítl vyjádřit.

Děkan FAMU: Problém je pravděpodobně někde výš (zdroj: ČT24)

Kvůli incidentu s tibetskou vlajkou na pražské FAMU se už policejní prezident vedení školy omluvil. Postup policistů v dopise děkanovi označil za „nevhodný a nadbytečný“. Dva policisté kvůli němu čelí kárnému řízení.

Děkan FAMU Tomáš Jech omluvu přijal, ale nepovažuje případ za ukončený, měl by se podle něho zkoumat dál. Myslí si, že „problém je pravděpodobně někde výš“. 

Policisté na FAMU
Zdroj: FAMU

Chovanec: Pokud se ukáže, že policie stranila Číňanům, odstoupím

Podle Chovance policisté, kteří při návštěvě čínského prezidenta navštívili v souvislosti s vyvěšením vlajky budovu školy, neporušili zákon. Policie byla podle něj jen neobratná a zbytečně horlivá. V neděli odmítl podezření, že policisté stranili Číňanům. Pokud se prokáže existence takového pokynu, odstoupí.

Časopis Respekt nedávno uvedl s odvoláním na dva důvěryhodné zdroje z policejního prezidia, že incident se dotýká i Jiřího Komorouse v čele Útvaru pro ochranu ústavních činitelů. Pokyn k odstranění tibetských vlajek z budovy FAMU měl dát právě (blíže nespecifikovaný) vysoký důstojník z tohoto útvaru.

Policie zastavila i Kalouska

Kromě incidentu na FAMU zasahovala policie v souvislosti s návštěvou čínského prezidenta ve dnech 28. až 30. března ve více případech, a to jak proti odpůrcům, tak i příznivcům prezidenta.

Kalousek byl jedním z politiků, kteří se domáhali během návštěvy čínského prezidenta vstupu na Hradčanské náměstí, kde se měla uskutečnit ohlášená demostrace na podporu Tibetu. Policie tam demonstranty nevpustila. Organizace, které protest organizovaly, kvůli tomu podají správní žalobu.