Dvouleté děti ve školkách budou mít za evropské peníze své chůvy

Mateřské a základní školy si do roku 2018 rozdělí 4,5 miliardy korun z evropských fondů. Podle ministryně školství Kateřiny Valachové (ČSSD) tak mateřské školy budou moci zaměstnat třeba chůvy pro dvouleté děti, kterých chodí stále více. Školy zase můžou evropské peníze využít například na školního psychologa nebo asistenty.

Podpora bude směřovat mimo jiné na chůvy v mateřských školách, školní asistenty, psychology, speciální a sociální pedagogy. „Jedná se o pozice, kterých stále nemáme dost,“ uvedla ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD).

Asistent by měl pomoci školám s administrativou a také s komunikací s rodiči nebo úřady. Půjde o nepedagogického pracovníka. Podpora chův zase reaguje na skutečnost, že školky navštěvuje čím dál více dvouletých dětí. „V mateřských školách na to není žádný systém podpory z hlediska potřeb dětí. Tímto způsobem umožníme, aby vzdělávání dvouletých bylo co nejpřiléhavější jejich potřebám,“ řekla Valachová. 

obrázek
Zdroj: ČT24

Evropské peníze školám pomůžou i s dalším vzděláváním pedagogických pracovníků, integrací cizího jazyka do výuky odborných předmětů, doučováním žáků nebo rozvojem učitelů přes mentoring, supervizi a koučing. Podpora má směřovat i na mimoškolní aktivity, jako jsou čtenářské kluby a kluby zábavné logiky. 

Roční minimální částka, na kterou bude moci každá škola dosáhnout, je 200 tisíc korun a k tomu dalších 2200 korun na každého žáka, uvedla Valachová. Žádosti se budou podávat skrze takzvané šablony. Školy mají s touto formou žádostí o evropské dotace velké zkušenosti, uvedla prezidentka Asociace ředitelů základních škol Hana Stýblová.

Na podzim dostanou stejnou možnost i střední školy, ministerstvo plánuje také podpořit jejich spolupráci se zaměstnavateli. Pro mateřské a základní školy ministerstvo na rok 2018 plánuje stejnou výzvu zopakovat na další dva roky.

TK ministryně školství Kateřiny Valachové (zdroj: ČT24)