Zajištění péče o děti cizinců v Česku má zásadní nedostatky

Praha – Děti Ukrajinky Kateryny Soloviové už přišly na svět jako dlužníci. Jejich poporodní péče totiž stála milion korun a ani po třech letech soudních tahanic není jasné, kdo tuhle částku nemocnici zaplatí. Případ poukázal na nevyřešenou zdravotní péči v Česku o děti cizinců, které pocházejí ze zemí mimo Evropskou unii. Jejich rodiče tu sice žijí bez trvalého pobytu, ale legálně, pracují a platí daně. Sliby, že se situace vyřeší, se ale rozplynuly, cizinci u nás řeší pořád stejný problém. Jediná změna, která jim za dlouhá léta vyšla vstříc, je v nabídce komerčních pojišťoven. Ty nabízejí od 1. ledna 2011 možnost zaplatit si pojištění, které nabízí poporodní péči novorozence pojištěné matky.

Problému si všiml i veřejný ochránce práv Pavel Varvařovský. V dubnu předložil Poslanecké sněmovně sedm nových legislativních doporučení. Jedno z nich se konkrétně týká i úpravy zdravotního pojištění cizinců. „Ministerstvo vnitra bude určitým způsobem měnit takzvaný cizinecký zákon a ve chvíli, kdy budeme my vědět, jakým způsobem, je pravděpodobné, že bychom udělali drobnou úpravu i tady v této oblasti,“ dodal ředitel odboru komunikace s veřejností ministerstva zdravotnictví Vlastimil Sršeň. Rodina Kateryny Soloviové se už tři roky s problémem potýká. Po celou dobu jim rostou penále, a dluh se tak neustále zvětšuje. Nevědí, co je čeká.

Dluh manželů Soloviových se vyšplhal na milion korun

V roce 2009 Ukrajinka Kateryna Soloviova předčasně porodila v motolské nemocnici dvojčata Anastasiu a Viktorii. Obě miminka musela okamžitě do inkubátoru. Až po několika dnech se matka dozvěděla, že její veřejné zdravotní pojištění pokryje pouze porod samotný, nikoliv už následnou a intenzivní péči o děti. „Jednou jsem byla s holkami vedle inkubátoru, a tam mi oznámili, že den péče o dítě stojí 55 tisíc korun. Samozřejmě, že jsem to netušila. Já i manžel jsme byli úplně v šoku,“ vysvětlila svoji situaci matka dvojčat Kateryna Soloviova. Dluh se tak za tři týdny vyšplhal na milion.

Rodiče ihned začali shánět komerční zdravotní pojišťovnu, která by děti pojistila, aby dluh alespoň nerostl. To se jim ale nepodařilo. „Následně jsme taky dostali fakturu, že dluh musíme uhradit do třiceti dnů. To není vůbec možné, abychom někde našli milion korun,“ podotkla matka dvojčat. Příběh Soloviové se dostal na první stránky novin a ukázal, jaké má Česko v péči o děti cizinců bez trvalého pobytu slabiny. „Ve většině evropských států, když člověk platí daně a legálně pobývá na území té země, má stejný přístup ke zdravotnictví jako občané té země a jeho děti také,“ řekla Elena Tulupova z Ústavu veřejného zdravotnictví a medicínského práva.

Dlužníkem od narození (zdroj: ČT24)

Zatím přišla jediná změna, ta ale stejně problém cizinců příliš neřeší

V Česku ale na veřejné pojištění děti cizinců nárok neměly. To komerční se ještě před porodem pojišťovny zdráhaly uzavřít, protože v případě postižení dítěte by se jim takový obchod rozhodně nevyplatil. I díky případu mediálně známému příběhu Soloviové to vypadalo, že se i u nás pravidla brzy změní a přizpůsobí těm evropským. Jediná změna, která vyšla cizincům vstříc, je ale jen v nabídce komerčních pojišťoven. Od 1. ledna roku 2011 nabízejí možnost zaplatit si pojištění, které nabízí poporodní péči novorozence pojištěné matky.

S tím ale přichází hned několik dalších problémů. Komerční pojištění matky a nenarozeného dítěte není vůbec levná záležitost, může se vyšplhat zhruba na čtyřicet tisíc. I když matka komerční pojištění zaplatí, vztahuje se navíc pouze na dobu strávenou v porodnici. Pokud je dítě nemocné a potřebuje další zdravotní péči i po propuštění z porodnice, opět musí rodiče žebrat u komerční pojišťovny. A hlavně - velmi často zbytečně. A další věc, pokud chce matka uzavřít ještě před porodem komerční zdravotní pojištění na nenarozené dítě, musí se sama vzdát svého platného veřejného zdravotního pojištění. Dvě zdravotní pojistky totiž mít nemůže. Pak ale riskuje, že pokud během těhotenství vážně onemocní sama, nemusí jí komerční pojistka stačit.