Lessy žádá pro příští rok 40 389 policistů

Praha - Policejní prezident Petr Lessy předložil v pátek ministerstvu vnitra návrh systemizace Policie ČR pro rok 2013. Chce mít schválené směrné číslo 40 389 policistů plus mzdové prostředky na ně. Podle Lessyho jde o plnohodnotné příslušníky, kteří musí fungovat ve výkonu služby. Policejní prezident v Otázkách Václava Moravce upřesnil, že policie má trvalou fluktuaci zhruba 5,4 procenta, což znamená, že 1 500 příslušníků ročně z policie odchází. Pokud by tedy byl počet policistů nižší, policie by prý nemohla plnit všechny úkoly. S počtem policistů a rozpočtem Lessy spojuje své setrvání ve funkci. Souhlas s policejním prezidentem vyslovil v tomto směru i šéf policejních odborů Milan Štěpánek.

V případě nižšího počtu policistů by podle Lessyho měla vláda určit, které úkoly policie plnit nebude. „Pokud to bude sbor, který bude mít mnohem méně příslušníků a nebude dostatečně finančně saturován, potom já z této funkce odcházím, protože nebudu schopen zajistit úkoly, které policie má,“ uvedl Lessy s tím, že se rozhodne do září.

V policejním sboru je nyní na 38 900 příslušníků a podle prezidia by jejich počet neměl klesnout pod hranici 40 309. Premiér Petr Nečas ve čtvrtek ve sněmovně řekl, že jeho vláda „odmítá tvrzení, že existuje jakési magické číslo počtu policistů, které je samo o sobě schopno zajistit bezpečí občanů“. Bezpečnostní standard je podle Nečase možné udržet i při chytrých úsporných opatřeních posílením přímého výkonu policejní služby, změnami v prioritách práce policie a kvalitním řízením.

Lessy musel svůj návrh „systemizace“ policie několikrát předělávat kvůli tomu, že Kubice mu materiál vracel k přepracování. Naposledy hlavně kvůli tomu, že prý z návrhu nebylo možné zjistit rozsah peněz na platy policistů. Lessy se bránil, že návrh zpracoval podle pokynů ministerstva vnitra. Věc byla dávána do souvislosti s dlouhodobými neshodami mezi Lessym a Kubicem.

Předseda Nezávislého odborového svazu Policie ČR Milan Štěpánek personální požadavky Lessyho podpořil jako potřebné a logické. Uvedl, že se s premiérem a ministrem vnitra Janem Kubicem mají k jednání sejít 17. května. „Chceme jednat s předsedou vlády o stabilizaci bezpečnostních sborů, personální a především ekonomické,“ řekl. Zastupovat budou i vězeňskou službu. Pro ni ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS) už pro letošek požádal přidat 940 milionů korun. Lessy uvedl, že na jednání pozván nebyl.

Petr Lessy a Milan Štěpánek v OVM (zdroj: ČT24)

Lessy: Výběrové řízení na mou funkci zmanipulované nebylo

Lessy v Otázkách dále odmítl, že by se se stal policejním prezidentem na základě zmanipulovaného výběrového řízení. Ministr vnitra Jan Kubice chce totiž prověřit způsob Lessyho jmenování do funkce. Zákon ho neumožňuje odvolat, a Kubice si tak prý pohrává s plánem na zpochybnění výběrového řízení.

Kubiceho rozhodnutí prověřit okolnosti loňského výběru se podle Lessyho blíží k vydírání vzhledem k předchozím vzájemným střetům. Lessy připomněl, že už byl opakovaně popotahován kvůli překročení limitů při udělování odměn policejním šéfům. Vidí za tím tlak na to, aby ve funkci skončil. Ministr vnitra vyzval policejního prezidenta k rezignaci už koncem loňského listopadu.

Pochybnosti o výběrovém řízení se objevily koncem dubna kvůli tomu, že jméno nového policejního šéfa prý bylo známé už den před jeho volbou. Přispěl k nim i odborář Štěpánek, podle něhož výběrová komise nepostupovala v souladu se zákonem. Dnes k tomu uvedl, že byla například sloučena dvě kola výběrového řízení a členové komise byli vybíráni politickými stranami. Dodal, že už byl kvůli výpovědi Kubicem zbaven mlčenlivosti.