Úvodní primárky ODS vyhrál na východě Čech Sobotka

Hradec Králové – Vítězem prvních primárek ODS před prezidentskou volbou v příštím roce se stal současný místopředseda Senátu Přemysl Sobotka. Podporu delegátů na Východě Čech získal počtem 404 hlasů. Jeho soupeř europoslanec Evžen Tošenovský dostal během hlasování v Královéhradeckém a Pardubickém kraji 141 hlasů. Primárky budou postupně pokračovat do konce června v dalších krajích. Celkový vítěz bude kandidátem ODS pro přímou volbu prezidenta.

Celkem se hlasování v regionu zúčastnilo 551 členů ODS, což představovalo volební účast 30,5 procenta, oznámili dnes novinářům představitelé hradecké a pardubické ODS.„Vyhrát první etapu je jistě příjemné, ale soutěž teprve začíná. Výsledek je pro mě velkým impulsem do dalších etap primárek,“ komentoval výsledek pro Sobotka.

Podle šéfky hradecké krajské ODS Zdeňky Horníkové se Sobotkovo vítězství předpokládalo. Jeho zisk výrazných 74 procent hlasů přičetla zejména tomu, že z Liberce pocházející Sobotka má ke kraji blízko. „Pardubicko, Hradecko a Liberecko tvoří funkční celek NUTS 2, spolupracujeme v řadě věcí. Myslím, že pan Sobotka je zde hodně znám,“ řekla Horníková.

Primárky začaly ve středu v Pardubicích a ve čtvrtek v Hradci Králové volebními shromážděními, na nichž oba kandidáti členům ODS představili a v diskuzi vysvětlili svůj program a názory. Další dva dny měli členové ODS na odevzdání hlasu pro svého kandidáta. Volit mohli jen ti členové ODS, kteří jsou ve straně alespoň 60 dní.

Primárky ODS uzavře v Jihomoravském kraji. Jméno vítězného kandidáta, který získal nejvíce hlasů, bude oficiálně oznámeno 1. července a potvrdí jej ještě výkonná rada občanských demokratů. V prezidentských primárkách mohou hlasovat všichni straníci, kteří mají členskou průkazku alespoň dva měsíce – dohromady asi 25 tisíc lidí. Kandidát na prezidenta se vybírá v tajné volbě.

TOP 09 vyšle do boje o Hrad předsedu strany Karla Schwarzenberga, ČSSD se rozhoduje mezi místopředsedou Jiřím Dienstbierem a ekonomem Janem Švejnarem. Ten ale půjde do voleb jako nestraník, nicméně podpoře sociálních demokratů se nebrání. Koncem května se mezi ním a Jiřím Dienstbierem strana rozhodne, koho podpoří. Lidovecké vedení pak vybralo europoslankyni Zuzanu Roithovou. Kandidovat chtějí i Jana Bobošíková, Miloš Zeman nebo Jan Fischer,