Gazdík omluvil výrok o důchodcích, kteří jsou zvyklí na chudobu

Praha – Předseda poslaneckého klubu TOP 09 a Starostů Petr Gazdík se dnes ve vysílání ČT24 omluvil za včerejší výrok své poslanecké kolegyně Gabriely Peckové. Ta ve sněmovně v souvislosti se snížením valorizace penzí uvedla, že by se jí senioři měli přizpůsobit, protože se narodili za války a na bohatství nejsou zvyklí. Podle Gazdíka se jednalo o nešťastný výrok, jehož vyznění Pecková v prezentované podobě nezamýšlela. Včerejší slova poslankyně TOP 09 dnes rovněž ostře kritizovali čelní představitelé ČSSD.

„Chtěl bych se omluvit za výrok paní kolegyně Peckové. Byl nešťastný. Určitě ho nemyslela tak, jak to vyznělo. Paní kolegyně Pecková je lékařka, která se denně se seniory setkává a svým vystoupením chtěla upozornit na to, že senioři nepotřebují pouze přidat peníze, ale že potřebují úctu, které se jim v současné době příliš nedostává,“ uvedl ve vysílání ČT24 Petr Gazdík.

Včerejší výrok Gabriely Peckové vzbudil ve sněmovně rozruch. Poslankyně na obranu vládní novely prohlásila, že se senioři snížení valorizace přizpůsobí. „Senioři se přizpůsobí. Mnozí se narodili za války a svůj život prožili v režimu, který jim žádné extra zbohatnutí nedovolil,“ uvedla poslankyně.

Sobotka: Připomíná to výroky z 50. let

Jejímu výroku se dnes na své bilanční konferenci před podzimními krajskými volbami věnovali i sociální demokraté, kdy místopředseda strany Michal Hašek vyzval Peckovou i její domovskou TOP 09 k veřejné omluvě. „Na místě je minimálně omluva paní poslankyně Peckové a její poslanecké strany. Je to výrok, za který by se v západní Evropě vzdal politik mandátu. Voliči tady vidí, jak reálně uvažují pravicoví poslanci,“ konstatoval Hašek.

Předseda strany Bohuslav Sobotka byl ještě radikálnější: „Pokládám za cynické, že se vládní poslanci nestyděli argumentovat tak, že dnešní důchodci se narodili za války a vyrostli za komunismu, takže by měli být zvyklí. To jsou argumenty, které se používaly v 50. a 60. letech, kdy se mluvilo o obětované generaci, která se musí uskromnit, aby vybudovala socialismus. Generace se uskromňovaly, ale žádný socialismus nevybudovaly.“

Komentář Petra Gazdíka a Stanislava Juránka (zdroj: ČT24)