Vrchní žalobci dali prošetřit policejní zásahy proti tibetské vlajce

Žalobce Adam Bašný z pražského vrchního státního zastupitelství dal pokyn prověřit, jestli policie během nedávné návštěvy čínského prezidenta postupovala podle zákona. Kontroverze vzbudila mimo jiné snaha odstraňovat tibetské vlajky a podle Bašného existuje podezření, že někteří policisté mohli zneužít svou pravomoc.

„Některé osoby prokazující se jako příslušníci Policie České republiky mohly pod záminkou bezpečnostních opatření mimo jiné zamezovat svobodnému a nenásilnému vyjadřování osobního názoru některých občanů a dalších ústavně garantovaných práv,“ uvedl náměstek vrchní státní zástupkyně Adam Bašný. Pokyn prověřit policejní aktivity vydal už na konci března na základě monitoringu médií.

Prezident Si Ťin-pching přijel do Česka na Velikonoční pondělí a zdržel se do středy 30. března. Vláda si policejní výkon během návštěvy čínského státníka pochvalovala. Ti čeští občané, kteří se rozhodli proti návštěvě autokrata protestovat vyvěšením vlajky Tibetu (lidová Čína ho anektovala v polovině minulého století), ale nabízeli méně poklidný obrázek - a hovoří o zásahu do práva svobodného projevu.

Vlajky na FAMU prý ohrožují Komorouse

Jak uvedl časopis Respekt, policisté zvonili na dveře lidí, kteří tibetskou vlajku vyvěsili do okna, a nutili je ji odstranit – s argumentem, že přes vlajku nevidí na případného snipera. Srolovaná žaluzie jim ale nevadila. Obyvatelce bytu naproti Lichtenštejnskému paláci, kde čínský prezident Si jednal s předsedy parlamentních komor, vlajku dokonce pomocí štaflí sundali z okna a vrátili ji teprve večer.

Kontroverze vzbudila také dvojice policistů v civilu, která prověřovala tibetské zástavy na budově pražské FAMU. Podle aktuálních informací Respektu, který se odvolává na dva důvěryhodné zdroje z policejního prezidia, tento incident ohrožuje i další působení Jiřího Komorouse v čele Útvaru pro ochranu ústavních činitelů.Právě (blíže nespecifikovaný) vysoký důstojník z tohoto útvaru měl totiž dát pokyn, aby tibetské barvy z akademické půdy zmizely.

Samotný Komourous toto tvrzení dementoval: „Je to lež,“ uvedl pro web Lidovky.cz.

Záběry policistů přicházejících na FAMU (zdroj: ČT24)

Žaloba za Hradčany

Činnost mužů zákona během návštěvy Si Ťin-pchinga již prověřuje také Generální inspekce bezpečnostních sborů (čili kontrolní orgán policejní práce), informace o zásazích si od policejního prezidenta Tomáše Tuhého vyžádal také ministr vnitra Milan Chovanec. Vládě je chce předložit ve středu.

Kvůli policejnímu postupu navíc v nejbližších dnech padne správní žaloba. Podat ji chce někdejší šéf zelených a pro-tibetský aktivista Martin Bursík, který na 29. března svolal na Hradčanské náměstí demonstraci Za lidská práva v Číně a za solidaritu s Tibetem. Přestože ji magistrát povolil, policisté demonstranty před Pražský hrad nepustili. Na podporu svého postupu využili dopravně-inženýrskou vyhlášku o uzavření cest a silnic.

Jednání tuzemských policistů při návštěvě čínského prezidenta není první kontroverzí spojenou s bezpečnostním sborem; rozpaky vyvolala už policejní nečinnost počátkem loňského července, kdy na Václavském náměstí demonstrovali odpůrci migrace i Evropské unie se šibenicemi v rukou. Muži zákona tehdy zasáhli jen proti levicovým aktivistům, kteří se xenofobnímu průvodu snažili zabránit v průchodu.

Rozpory vzbudil i policejní přístup 17. listopadu, kdy odmítli k pamětní desce na Albertově vpustit studenty, mířící uctít výročí Sametové revoluce. V prostoru se v té době chystala demonstrace na podporu prezidenta Miloše Zemana, za účasti Bloku proti Islámu.

Policejní prezident Tomáš Tuhý
Zdroj: Kateřina Šulová/ČTK