Provoz na dálnicích o prodlouženém víkendu mohou zhoršit opravy

Praha - Česko má před sebou další prodloužený víkend. Lidé proto ve velkém opouštěli města a doprava byla na některých místech problematická. Situaci mohou přitížit také rozsáhlé opravy silnic a dálnic, které se rozjely naplno ve všech krajích. Největší omezení ale čekají na řidiče v létě, kdy se chystají nejrozsáhlejší opravy dálnice D1.

U Prahy se na dálnici D1 silničářům podařilo odstranit závady a dokončit úseky, kvůli kterým před týdnem doprava zkolabovala. „Jsou to malé úseky technologicky na sebe navazující, čili urychlit se to nedalo,“ upozorňuje projektový manažer Skanska a.s. Chrudoš Vorlíček. Kolony ale budou hrozit i v dalším týdnu, kdy bude uzavřena druhá strana dálnice. „Bude uzavřený sjezd směrem od Brna na Říčany a podobně od Říčan směrem na D1,“ upřesnil Vorlíček.

Další dopravní komplikace na jedenáctém kilometru dálnice D1 budou mít řidiči během května a června každou sobotu a neděli kvůli stavbě mostu, který do budoucna spojí D1 s Plzní. Práce odstartují 19. května. „Jeden pruh bude průjezdný a policie bude každých patnáct minut uzavírat i tento pruh a my mezitím budeme klást nosníky,“ dodal stavbyvedoucí Jaroslav Jezl. Oprava mostu na jižní spojce bude trvat až do srpna.

Největší dopravní komplikace Česko teprve čeká

V létě startuje historicky nejrozsáhlejší oprava dálnice D1. Modernizace D1 začne mezi Lhotkou a Velkou Bíteší a čtyři úseky čekají na povolení. Mezi Brnem a Vyškovem budou silničáři dávat nový povrch. Řidiči proto musí být připraveni na čekání v kolonách až několik desítek minut. „Doufám, že to bude co nejkratší doba, nicméně v hlavních špičkách se může stát, že tam budou i kilometrové fronty, které budou bohužel znamenat zpoždění několika desítek minut,“ podotkl ministr dopravy Pavel Dobeš.

Ministr nicméně očekává, že podobný dálniční komfort, jaký Češi znají z Rakouska a Německa, se v Česku může očekávat při současném způsobu financování za dvanáct až patnáct let.

Reportáž Richarda Samka a rozhovor s Pavlem Dobešem (zdroj: ČT24)