Obžaloba: Nečasová předala informaci, která pomohla Rittigovi zamést stopy ke státu

Někdejší šéfka kabinetu premiéra Jana Nagyová (dnes Nečasová) údajně prozradila právníkovi lobbisty Iva Rittiga utajovanou informaci z BIS, díky níž mohl Rittig „učinit opatření k zakrytí svého vlivu na státní orgány“. Tvrdí to obžaloba, kterou začne 30. května projednávat soud. Nagyové hrozí až osmileté vězení, zbývající trojici obviněných včetně Rittiga až tři roky odnětí svobody.

Nagyová se prý „dosud nezjištěným způsobem“ dověděla, že tehdejší předseda vlády Petr Nečas (ODS) dostal 21. března 2012 utajovanou informaci od ředitele civilní kontrarozvědky BIS. Se záměrem, aby se tato informace dostala k Rittigovi a k dalšímu obviněnému, advokátovi a poradci ministra zemědělství Tomáši Jindrovi, údajně obsah této informace sdělila lobbistovu právníkovi Davidu Michalovi na schůzce dne 27. března 2012.

Michal je pak prý obratem prozradil nejprve telefonicky Rittigovi a poté osobně Rittigovi i Jindrovi v pražském hotelu Ventana v Celetné ulici.

Redaktor ČT Jiří Hynek, který se kauzou zabývá, soudí, že bude velmi zajímavé sledovat, jestli se státnímu zastupitelství podaří vysvětlit, jak se (Nečasová) ke zprávě dostala. Původce zprávy není známý, protože adresátem byl premiér nebo šéf Úřadu vlády Poul, ale není tam důkaz, že by to tito dva předali Janě Nečasové, uvedl Hynek.

Co skrýval utajovaný materiál?

Ke schůzce s Nagyovou v Hrzánském paláci prý přitom Michala navedli Rittig s Jindrou, protože se předtím od Nagyové a ministra zemědělství Petr Bendla (ODS) obecně dověděli o existenci utajeného materiálu. Údajně dovodili, že materiál se dotýká jejich aktivit „souvisejících s jejich působením a vlivem na státní orgány, státní instituce a společnosti s majetkovou účastí státu“ a že může obsahovat i údaje o odposleších.

Tím, že se zprostředkovaně od Nagyové dověděli o obsahu utajované informace, mohli podle státního zástupce ztížit BIS získávání informací o činnostech, jejichž důsledky mohou ohrozit bezpečnost nebo významné ekonomické zájmy České republiky, popřípadě informace týkající se organizovaného zločinu.

Obžalovaný advokát David Michal je přesvědčen, že před soud nepatří. „Nikdo z nás nic nešpionil. To, že taková situace, ke které došlo mezi námi, je řešena prostředky trestního práva, je výraz absolutního utržení ze řetězu státního zastupitelství,“ uvedl v únoru.