Rath zas perlil: Geniální chemik z pneumatikárny nejhorším ministrem

Praha – Páteční jednání ve sněmovně již tradičně zpestřil poslanec za ČSSD David Rath, který se opět trefoval do ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09). Stalo se tak při projednávání zprávy o inflaci. Kalouska označil za nejhoršího ministra financí, který lidem znehodnocuje jejich úspory. Ministr si z toho ale zjevně nic nedělá, s Rathem naopak souhlasil, že je „vůbec nejhorší ministr“. Rath mu poděkoval za sebereflexi.

Inflace v březnu vyskočila na 3,8 procenta. Rath kritizoval státní dluhopisy, které ve čtvrtek představilo ministerstvo financí. „Usvědčuji z pokrytectví pana ministra financí Kalouska, protože jím vydané dluhopisy při této inflaci nikomu žádné úspory neochrání. Je to lež. Pane ministře, nelžete lidem, řekněte lidem na rovinu, že za vašeho vládnutí, za vaší správy ministerstva financí je jedna z nejvyšších inflací, kterou znehodnocujete to, co si ti lidé za mnoho a mnoho let naspořili,“ prohlásil Rath. Kalousek se ohradil s tím, že protiinflační dluhopisy garantují lidem jistotu vložené částky bez ohledu na výši inflace. „Doktor Rath nikdy nebude schopen to pochopit,“ uzavřel Kalousek.

Rathovi leží v žaludku také Kalouskovo vzdělání. Ministr totiž vystudoval VŠCHT a mimo jiné působil ve společnosti Mitas, která vyrábí také pneumatiky. „Pane ministře financí, máte určitě pravdu, že já jako obyčejný lékař nikdy nemohu pochopit genialitu chemika z pneumatikárny, který je tím nejlepším ministrem financí, takže to já naprosto uznávám a respektuji,“ prohlásil Rath.

Jejich přestřelce předcházelo vystoupení guvernéra ČNB Miroslava Singera, podle kterého vládní úsporná opatření si loni ukousla z růstu české ekonomiky procentní bod, letos by navíc měla způsobit zpomalení jejího růstu o 0,2 procentního bodu.

V minulosti Rath například Kalouska obvinil z opilosti. Sněmovní mandátový a imunitní výbor za to Rathovi vyměřil pokutu 10 000 korun. Loni v listopadu o ministrovi financí prohlásil, že „na galaktického ministra financí nějaký prostý felčar nemá“.