Volby by vyhrála ČSSD před komunisty, prošli by lidovci i zelení

Praha - Volby do sněmovny by nyní s přehledem vyhráli sociální demokraté, druhou největší podporu by měli komunisté. Podle volebního modelu agentury Factum Invenio by ČSSD volilo 27,3 procenta lidí a KSČM 17,6 procenta. Těsně za nimi by s 16,4 procenta hlasů skončila ODS a s 10,7 procenta TOP 09. V dolní parlamentní komoře by podle průzkumu usedli i lidovci a zelení. Podpora Věcí veřejných se propadla na 1,2 procenta.

V porovnání s výsledky posledních parlamentních voleb před dvěma lety tak mají obě strany současné parlamentní opozice - ČSSD a KSČM - větší podporu. Komunisté si polepšili o 6,3 procentního bodu a sociální demokraté o 5,2 bodu. Naopak nyní vládní ODS a TOP 09 si pohoršily o 3,8, respektive šest bodů. Podpora VV se dokonce propadla od roku 2010 o 9,7 procentního bodu.

Při přepočtu na mandáty by ČSSD ve sněmovně získala 72 křesel a komunisté 42. ODS by jich měla 41, TOP 09 24, lidovci 14 a Strana zelených sedm.

Na možné vítězství levice ve volbách poukázal i nedávný průzkum Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM). Podle něj by ČSSD v dubnu při volbách získala více než třetinu hlasů a druhá KSČM pětinu hlasů. V tomto průzkumu komunisté poprvé od roku 2010 předstihli ODS, čtvrtá by podle CVVM byla TOP 09.