Havlín se brání vězení, podal dovolání k Nejvyššímu soudu

Nejvyšší soud se bude zabývat případem bývalého soudce Ondřeje Havlína, kterého v únoru poslal krajský soud na pět let do vězení za korupci a ovlivňování případů. Havlín však podal dovolání, sdělil ČT mluvčí kladenského okresního soudu Ivo Poštolka. Další lidé odsouzení v témže případu jako Ondřej Havlín ho prozatím nenásledovali.

„Můžu potvrdit, že Havlín podal dovolání. Není vyloučeno, že ostatní podají dovolání později,“ uvedl mluvčí kladenského soudu. Právě v Kladně soud s Ondřejem Havlínem začal. Okresní soud mu uložil vězení na 6,5 roku. Krajský soud v Praze však v odvolacím řízení trest snížil na pět let, bývalý soudce musí také zaplatit pokutu 350 tisíc korun.

Soud při snížení trestu pro Havlína přihlédl k jeho doznání, věku nebo zdravotnímu stavu. Zároveň ale upozornil na to, že se korupce dopustil dlouholetý pracovník justice. Rozsudek je pravomocný a dovolání byla jediná možnost, jak verdikt zvrátit, která Havlínovi zbyla.

Spolu s Ondřejem Havlínem stanulo před soudem dalších šest lidí. Do vězení musí kromě bývalého soudce také někdejší státní zástupce František Fiala, kterému odvolací senát potvrdil tři roky a deset měsíců odnětí svobody. Ostatní obžalovaní odešli s podmíněnými tresty.

Případ ovlivňování případů u soudu má přesah i do politiky. Pražští opoziční zastupitelé tvrdí, že Ondřej Havlín nezprostil předsedu zastupitelského klubu ČSSD Karla Březinu obžaloby, podle které během působení v dozorčích radách firem zkresloval údaje o hospodaření a jmění nezištně.

V odposleších se Havlín chlubil, že chtěl po Březinovi za zprošťující rozsudek změnu územního plánu pro svého známého a že si řekl o post v diplomacii. „Obžalovaný Havlín se v tomto směru jaksi bez skrupulí v odposleších vyjadřoval,“ řekl soudce kladenského soudu Petr Sedlařík.

Karel Březina však odmítá, že by se se soudcem skutečně takto domluvil. „Nikdy jsem nikomu nenabídl peníze ani jakýkoli post ani jinou věc,“ uvedl. Havlín nicméně Karla Březinu obžaloby skutečně zprostil s tím, že Březina nejednal úmyslně.