Odbory burcují vládu: Česku chybí tisíce lékařů a zdravotních sester

Zdravotnické odbory, Česká lékařská komora a Českomoravská konfederace odborových svazů žádají předsedu vlády Bohuslava Sobotku (ČSSD) o svolání mimořádného koaličního jednání s účastí krajů. Důvodem je nevyhovující personální situace českého zdravotnictví a omezování péče kvůli nedostatku lékařů a sester.

„Problémy přesáhly možnosti jednoho resortního ministra,“ prohlásil prezident České lékařské komory Milan Kubek. „Situace nabyla takových rozměrů, že je nutno zahájit velmi intenzivní léčbu pacienta, který byl přiveden na akutní péči a musí být resuscitován. Nelze to udělat bez finančních prostředků, bez zásahu do státního rozpočtu a bez dohody koaličních stran,“ dodal šéf ČMKOS Josef Středula.

České zdravotnictví je katastrofálně podfinancováno, kvůli čemuž nemá dostatek zdravotního personálu, lékaři odcházejí do zahraničí a zdravotní sestry mimo obor. Za stávajících podmínek nejsme schopni garantovat nejen kvalitu, ale ani bezpečnost zdravotní péče poskytované v českých nemocnicích.
Milan Kubek
prezident České lékařské komory

Podle zdravotnických odborů chybějí v celém Česku v současnosti tisíce zdravotních sester. Lékařská komora dodává, že nemocnice prostřednictvím inzerátů hledají na tisíc lékařů, a už na konci března oznámila, že 92 procent chirurgií, 75 procent interen a 63 procent gynekologií a porodnic v nemocnicích nedokáža zajistit plný provoz. Milan Kubek upozorňuje i na to, že pokud by nemocnice přestaly překračovat zákonem povolené přesčasové hodiny, musely by doplnit stav až o tři tisíce lékařů. 

Komora proto jednala o vytvoření krizového plánu, „který by byl realizovatelný ještě ve funkčním období této vlády“ – a předkládá i plán, jak platovou situaci zdravotníků zlepšit a zabránit jejich odchodu za hranice. Odvody státu za děti, důchodce či nezaměstnané by se měly skokově zvýšit a pravidelně valorizovat, ČLK rovněž navrhuje uvalení zdravotní daně na tabák a alkohol.

Reportáž: Odbory žádají peníze na platy doktorů (zdroj: ČT24)

Platy personálu by do tří let měly díky získaným penězům stoupnout o 30 procent a způsob odměňování v krajských, státních a obecních lékařských zařízeních by se měl sjednotit tak, aby nedocházelo mezi centry a periferií k platovým výkyvům u vykonávání téže práce, soudí ČLK.

TOP 09 vyzvala vládu, aby dodržela slib o zvýšení platů

K výzvě navýšit platy lékařů se připojila i opoziční TOP 09 a vyzvala vládu, aby dodržela pět let staré memorandum, které tehdejší ministr zahraničí Leoš Heger (TOP 09) podepsal s Českou lékařskou komorou a Lékařským odborovým klubem. Nečasova vláda se dohodou zaručila, že nejpozději k roku 2013 dosáhnou platy lékařů v nemocnicích 1,5 až trojnásobku průměrné mzdy.

Podle TOP 09 je statisticky prokazatelné, že se v letech 2010 až 2013 zvýšily platy lékařů o víc než pětinu. „Pokud by v roce 2013 nedošlo k pádu vlády, není pochyb o tom, že by naše vláda závazek dodržela,“ tvrdí Miroslav Kalousek, jenž byl v dané době ministrem financí. „Vláda se dnes ke zdravotníkům chová tak, jako se sociální demokracie chovala k problému Lidového domu: Řešit to nebudeme, a ono to nějak dopadne,“ dodal Kalousek.

Podle šéfa odborářů Středuly se kvůli těmto problémům zřejmě sejde i mimořádné plénum tripartity, ve které zasedají zástupci státu, zaměstnavatelů a zaměstnanců. O zlepšení příjmů lékařů má přitom zájem i Hegerův nástupce Svatopluk Němeček (ČSSD). „Vláda se zatím vždy chovala zodpovědně, takže věřím, že bude chtít tento problém vyřešit – a bez toho, aniž by tady byl závazek dlouhodobého zlepšeného financování, to prostě nejde,“ prohlásil.

Peníze chtějí i praktici

Závažnost situace ve zdravotnictví současně ještě zvyšují aktuální požadavky praktických lékařů, podle kterých nelze problém české medicíny zjednodušovat na nedostatek doktorů v nemocnicích; sdružení praktiků proto vládu zažádalo o navýšení peněz i pro ambulantní péči.

Podle sdružení praktiků nelze udržet fungující systém bez přesunu části akutní péče z nemocnic do ambulancí, tedy omezení této péče v nemocnicích, a bez posílení následné a dlouhodobé péče. Nezbytná je i přiměřená spoluúčast pacientů, uvádí se v prohlášení.

Sdružení navíc prohlásilo, že po zrušení regulačních poplatků v roce 2015 stoupl počet vyšetření v ordinacích praktických lékařů o desítky procent. Nepříznivý trend nárůstu počtu pacientů v ambulancích pokračuje podle delegátů i letos, ale platba od zdravotních pojišťoven přitom neroste, nebo jen minimálně. Sdružení proto požaduje v příštím roce navýšit o deset procent tzv. kapitační platbu, měsíční úhradu pojišťovny za každého registrovaného pacienta. Data zdravotních pojišťoven však podle ministerstva zdravotnictví nárůst vyšetření nepotvrzují.