Výbor přerušil debatu o vydání Chaloupky (VV)

Praha - Mandátový a imunitní výbor Poslanecké sněmovny dnes přerušil jednání o vydání Otto Chaloupky (VV) k trestnímu stíhání. Poslance podezřelého z přijetí úplatku si zve na další zasedání. Policie chce zřejmě stíhat i Chaloupkova asistenta Vratislava Vařejku, právě on na poslance podal trestní oznámení. Novinářům to řekl předseda výboru Bohuslav Sobotka (ČSSD).

„Není v tom nic dramatického. Prostě jsme zahájili projednávání oné žádosti a obrátili se na kolegu Chaloupku, aby se dostavil na jednání výboru a dal své vysvětlení, což se stane na další schůzi příští čtvrtek,“ uvedl pro ČT člen výboru Jiří Dolejš (KSČM). Podle jeho slov bylo jednání Chaloupky a Vařejky „prazvláštní“, ale názor si chce dokončit až po poslancově vysvětlení. Podle člena a někdejšího předsedy výboru Jeronýma Tejce (ČSSD) zformuloval
výbor také pár otázek pro policii samotnou. „Ta nejdůležitější je, proč poměrně dlouhou dobu - několik měsíců po vyšetřování - trvalo, než žádost dorazila do Poslanecké sněmovny,“ řekl Tejc novinářům. Podle něj to „může či nemusí souviset“ s vyvoláním nedávné vládní krize.

Vařejku prý policie podezírá z poskytování úplatku. „Policie má zřejmě v úmyslu stíhat oba účastníky tohoto vztahu,“ uvedl Sobotka. Vařejka prý musel poslanci vracet část peněz, které dostával od sněmovny za svoji práci. Policie soudí, že kvůli tomu, aby mohl jako asistent pro Chaloupku dál pracovat. „Je to tedy velmi neobvyklá věc,“ soudí předseda výboru.

Jeroným Tejc
Zdroj: ČT24

Chaloupka poukazuje na to, že se jednalo o domluvu a peníze šly na předvolební kampaň. Soudí, že se mu bývalý asistent mstí za to, že ho propustil. Výbor chce Chaloupku vyslechnout příští čtvrtek. Podle Sobotky ale není jisté, zda už za týden poskytne doporučení sněmovně, zda by měla poslance k trestnímu stíhání vydat, nebo ne.

Otto Chaloupka (VV), poslanec

„Peníze, které mi předal, sloužily pro jeho osobní propagaci před komunálními volbami, ve kterých kandidoval, a šlo o předem jasně dohodnutý postup společného financování.“

Obvinění se objevila ve stejnou dobu, kdy Chaloupka před pátečním hlasováním rozmýšlel svoji podporu vládě. Nakonec jí spolu s dalšími třemi poslanci strany svůj hlas dal, většina Věcí veřejných byla proti. Předseda Věcí veřejných Radek John přesto stojí za poslancem, případný soud by podle jeho slov dokázal, že obvinění jsou nesmyslná. Výbor ale může jen vydat doporučení, rozhodovat bude sněmovna.