Paroubek: 337 milionů v kauze Lidový dům vyřadí ČSSD z politické soutěže

Paroubek: Nechápu, proč ČSSD není v kauze Lidový dům ofenzivnější (zdroj: ČT24)

Pokud ČSSD bude muset opravdu zaplatit částku 337 milionů korun advokátu Zdeňku Altnerovi v kauze Lidového domu, tak je to pro stranu zcela likvidační a vyřazuje ji to z politické soutěže. Myslí si to bývalý předseda ČSSD a expremiér Jiří Paroubek. „Já být na místě současných předáků sociálních demokracie, tak bych dělal řadu věcí tak, aby nebyly ohroženy jednak podzimní krajské a také sněmovní volby,“ dodal. Postoji současného vedení se podivuje i advokát Pavel Blanický, který už dříve ČSSD ve sporu o Lidový dům zastupoval.

ČSSD v současné době řeší, jak a kde ušetřit, aby strana byla schopna částku 337 milionů korun za právní služby advokátu Zdeňku Altnerovi alespoň splácet. Místopředseda ČSSD Martin Starec dostal za úkol připravit všechny možné alternativy řešení splátek.

Podle Paroubka nese hlavní vinu v celé kauze bývalý předseda ČSSD, taktéž expremiér a současně prezident Miloš Zeman, který smlouvu s Altnerem podepsal. „Jako šéf tu smlouvu sice samozřejmě nepřipravoval, ale jako šéf si smlouvu tohoto významu měl přečíst. Měl se s ní seznámit. Protože ta smlouva byla prostě vyděračská, špatná,“ míní Paroubek.

Bývalý předseda ČSSD však také zkritizoval současné vedení strany za jeho údajně laxní postoj. „Oni se tváří a přistupují k věci s naprosto ledovým klidem, že se vlastně nic neděje. Já si myslím, že by to byla v zásadě likvidační záležitost,“ řekl Paroubek s tím, že k vedení politického zápasu jsou potřeba peníze. „A pokud peníze nemáte a máte jich podstatně méně než vaši soupeři, tak v tom politickém zápase pochopitelně prohráváte,“ dodal.

Advokát Zdeněk Altner
Zdroj: ČTK/Myšková Marta
Pokud bude sociální demokracie platit tuto částku, která se rovná dvěma ročním příjmům rozpočtu této strany ze státního rozpočtu, tak je to podle mého názoru zcela likvidační a sociální demokracii to vyřazuje z politické soutěže. A to si myslím, že strana, která má určitou pozici v politickém spektru České republiky, to si neumím vůbec představit, že by tak bylo.
Jiří Paroubek

Advokát: Rozhodnutí soudu je skandální, divím se postoji ČSSD

Podle advokáta Pavla Blanického, který už dříve ČSSD ve sporu o Lidový dům zastupoval, obsahuje smlouva s Altnerem nepřiměřené podmínky a námitky proti ní byly od samého počátku sporu. Poslední rozhodnutí soudu o tom, že ČSSD musí částku Altnerovi uhradit, je pro něj nepochopitelné.

„Nepovažuji ten rozsudek za správný. Chtěl bych jen poznamenat, že ta odměna, o kterou se teď jedná, nemluvě o naprosto neslýchaných sankcích nebo smluvní odměně, je prostě zcela nepřiměřená rozsahu té pomoci, kterou poskytoval doktor Altner… Podle mě je to rozhodnutí soudu skandální,“ míní.

ČSSD
Zdroj: ČT24

„Já se trochu divím takovému rezignujícímu až poraženeckému tónu současných funkcionářů k tomuto sporu, protože se domnívám, že ta smlouvá má tolik vad, které se mi na první pohled zdají napadnutelné, že tam bude jistě prostředek nápravy prostřednictvím dovolacího nebo řízením před Ústavním soudem,“ tvrdí Blanický.

„Nechápu, proč sociální demokracie nevolí ofenzivní postup. To je pro mě prostě nepochopitelné. Já jsem ho vždycky, pokud jde o tuto kauzu, volil,“ dodává advokát se zkušenostmi ze soudních sporů o Lidový dům.