Skupina iráckých uprchlíků z Okrouhlíku odjela do německého Essenu

Skupina 25 křesťanských uprchlíků z Iráku, kteří byli ubytovaní v Okrouhlíku u Jihlavy, je na cestě do Německa. Jak zjistila Česká televize, objednali si soukromého dopravce a míří do města Essen v Severním Porýní-Vestfálsku. Už v pátek ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) uvedl, že chce skupina odjet z ČR, proto projekt na přesídlení křesťanských uprchlíků z Iráku dočasně pozastavil. Premiér Sobotka (ČSSD) jeho krok uvítal.

„Řidič autobusu ČT prozradil, že s uprchlíky míří do německého Essenu, kde na ně čeká konkrétní člověk – ten zřejmě bude platit i autobus. Sobotní odjezd do Německa měl být utajený, rozvětvená rodina už je prý unavená z mediální pozornosti,“ uvedla zpravodajka ČT Blanka Poulová. U sebe už mají pasy, a protože odmítli azyl v Česku, měli do sedmi dnů ČR opustit.

Otázkou je, zda ale autobus do Německa dojede, česká policie totiž o něm informovala německé kolegy. „Uvidíme, co udělá Německo – jestli se rozhodne je na základě mezinárodních dohod vrátit do Česka. My bychom je převzali, umístili do detence a pravděpodobně by následoval pokus vrátit je tam, odkud přišli,“ uvedl ministr vnitra Chovanec. 

Přesídlení do Česka organizuje nadační fond Generace 21 – jeho mluvčí Martin Frýdl už dříve uvedl, že neví, proč tato skupina u nás zůstat nechce. Hovořilo se ale o tom, že zmíněná skupina není spokojena s vyhlídkami na budoucnost v Česku. Bydlení v Okrouhlíku opustila v pátek a noc strávila v jedné z ubytoven v Jihlavě.

Soukromý dopravce odvezl uprchlíky směr Německo (zdroj: ČT24)

Projekt je pozastaven: Česko prý není cestovní kancelář

Ministr vnitra Milan Chovanec na to reagoval s tím, že chce skupina opustit Českou republiku, a projekt na přesídlení křesťanských uprchlíků z Iráku proto dočasně pozastavil. Chovanec tvrdí, že se něco podobného už stalo v Polsku, kde fungoval stejný projekt. „Polský ministr vnitra mi říkal, že z těch 150 lidí, kteří touto formou přijeli, téměř všichni už z Polska odešli.“

Jeho krok uvítal i premiér Bohuslav Sobotka, Česko by podle něj nemělo fungovat jako cestovní kancelář: „Je potřeba prověřit – v dialogu s organizátory celého projektu – jak vážně je míněno přání těch lidí, kteří odchází z Iráku, že prostě chtějí žít v České republice,“ dodal premiér. 

Rekreační zařízení Okrouhlík u Jihlavy
Zdroj: ČT24

Vrátit se chce ještě skupina z Brna, v dalších dvou je prý situace bez problémů

V Okrouhlíku bydlela ještě čtyřčlenná rodina pastora a svobodná žena, kteří v pátek dorazili do Prahy. Podle Petra Janouška z Armády spásy, která jim v metropoli pomáhala s ubytováním, tito lidé další stěhování neplánují. Pro rodinu se podařilo sehnat zatím dočasné bydlení, pro ženu už mají byt, kde bude mít trvalý pobyt.

Do Česka přijelo v rámci programu celkem 89 křesťanů z Iráku. Další rodiny bydlí v Praze, Brně a Soběšovicích v Moravskoslezském kraji. O návratu do Iráku uvažuje kvůli stesku prarodičů po rodné zemi ještě osm lidí z Brna. V pražské skupině podle Frýdla problémy nejsou, spokojení jsou také lidé v Soběšovicích.