Po střetu anarchistů a příznivců DSSS pět zraněných

Praha - Tři policisté a 2 účastníci demonstrací byli zraněni při střetu anarchistů a krajní pravice v Praze. Jeden muž byl zadržen za napadení policisty. Ke střetům došlo v centru Prahy na Můstku. Poté se podařilo policejním těžkooděncům oba znesvářené tábory oddělit. Anarchisté vyrazili zpět na Střelecký ostrov a příznivci Dělnické strany sociální spravedlnosti se vydali na pochod Prahou. První máj si připomněly i parlamenstní politické strany - dopoledne slavili na Výstavišti komunisté, po poledni je tam vystřídali příznivci sociálních demokratů. Příznivci ODS slavili První máj na Petříně.

Dnešní akce anarchistů začala ráno na Střeleckém ostrově. Připomněli si stávku stovek tisíc dělníků v roce 1886 v Chicagu a oběti, které si tehdy stávka vyžádala. Právě chicagské události vedly ke vzniku Svátku práce. Anarchisté na ostrově hráli na kytary, zpívali nebo četli básně a položili květiny k pamětní desce. Střelecký ostrov považují anarchisté za své tradiční shromaždiště a Svátek práce za svůj svátek, který si prý neprávem přivlastňují socialisté a komunisté. Negativně reagovali na příchod národovecké prezidentské kandidátky Bobošíkové. Předsedkyně Suverenity prohlásila, že nepřišla, aby kritizovala vládu, ale jen aby oslavila Svátek práce.

  • Prvomájové setkání anarchistů zdroj: ČT24
  • Průvod anarchistů zdroj: ČT24

Z ostrova se vydali v doprovodu policistů na pochod kolem Národního divadla, po Smetanově nábřeží a přes Staroměstské náměstí na náměstí Republiky. Cestou pokřikovali hesla jako „Špína, hnus, kapitalismus“ a zastavili se u sídla magistrátu, kde křičeli „Vraťte, co jste nakradli“. Na náměstí Republiky od 13:00 pořádali demonstraci nazvanou Miřme na správné cíle! Odtud se po několika projevech vydali v průvodu zpět na Střelecký ostrov. Na Můstku ale došlo ke střetům s příznivci krajní pravice.

Na Můstku demonstrovala krajní pravice

Při akci strany v ulici Na Můstku se její příznivci střetli s okolo procházejícím průvodem anarchistů. Účastníci obou akcí na sebe křičeli a vzduchem létaly lahve a kelímky. Zraněni byli tři policisté a dva účastníci akcí. Obě znesvářené strany od sebe oddělili těžkooděnci a policejní vozy. Demonstrující příznivci DSSS byli od okolních ulic a Václavského náměstí odděleni policejními vozy.

Po čtvrté hodině odpoledne se odhadem dvě stovky příznivců Dělnické strany sociální spravedlnosti (DSSS) vydaly z Můstku přes Václavské náměstí na pochod pražskými ulicemi. Na magistrátu strana nahlásila průchod Anglickou, Žitnou, Spálenou a Železnou ulicí. Radikálové dorazili na náměstí Jiřího z Poděbrad kolem páté hodiny odpoledně a následně se plynule rozešli.

DSSS pořádá protestní akci tradičně na 1. května, loni se její příznivci sešli v Brně. Na demonstraci přišli členové DSSS a Dělnické mládeže. Přijeli ale také zástupci krajně pravicové Národnědemokratické strany Německa (NPD), kteří patří k předním německým neonacistům. Letošní demonstrace nesla název „Za sociální jistoty - proti reformám“. Předseda strany Vandas ve svém proslovu v úvodu akce vyčetl premiérovi Petru Nečasovi (ODS), že zachoval stávající kabinet spojením s poslanci kolem Karolíny Peake. Podle Vandase měl předseda vlády raději zvolit předčasné volby. Do svého projevu však šéf DSSS přidal i několik výroků obrácených proti Romům.

ODS na Petříně: Kandidáti do senátu a klobása za deset korun

ODS slavila 1. Máj na Petříně. Na akci, kterou zahájil pražský primátor Bohuslav Svoboda v parku u rozhledny, se postupně představili kandidáti ODS pro podzimní senátní volby v Praze.

Krátce po zahájení mítinku pozdravil návštěvníky primátor a na pódium pozval Tomáše Grulicha, Danielu Filipiovou a Milenu Kozumplíkovou, kteří budou za ODS kandidovat v podzimních senátních volbách. „Věřím tomu, že si na podzim vzpomenete na to, že představitelé ODS toho pro Prahu hodně udělali,“ řekla přítomným Kozumplíková.

Největší zájem byl o občerstvení. Lidé stáli frontu na klobásu za deset korun, limonádu za stejnou cenu a pivo za dvacet korun.

Komunisté se sešli na Výstavišti, Jakeš rozdával autogramy

Příznivci KSČM zamířili dnes dopoledne na pražské Výstaviště, aby tam spolu se svojí stranou oslavili dnešní Svátek práce. Už před zahájením akce proudily ke Křižíkově fontáně desítky lidí, po deváté hodině už bylo na místě několik stovek lidí, kterým na uvítanou vyhrávala živá hudba. „Lidé chtějí změnu. Volají po ní. Dokonce jsou nespokojeni, že pro ni málo děláme, což je pro nás závazek,“ řekl během mítinku komunistický poslanec Jiří Dolejš. Vládní strany nešetřila ve svém projevu ani poslankyně Marta Semelová: „Reformy, tak vláda honosně nazývá okrádání jednotlivců i celých rodin.“

Na návštěvníky čekal například stánek Společnosti česko-kubánského přátelství nebo diskusní stan, kde mohli debatovat s poslanci a zastupiteli KSČM. U vchodu nechyběly kasičky na dobrovolné příspěvky a Haló noviny. Jeden ze stánků nabízel za stokorunu knihu předsedy KSČM Vojtěcha Filipa „Vždy jsem stál na straně obyčejných lidí“. Už tradičně na oslavu 1. máje přišel někdejší generální tajemník Ústředního výboru předlistopadové KSČ Milouš Jakeš.

Příznivci ČSSD viděli představení na Křižíkově fontáně

Hned na úvod připravili sociální demokraté svým příznivcům a návštěvníkům zážitek v podobě hudebního představení na Křižíkově fontáně i s jejími vodními efekty. V projevech pak zazněla kritika současné vlády i výzva k jejímu odchodu.

Místopředseda strany a senátor Jiří Dienstbier ve svém proslovu připomněl myšlenku sociálního státu. „Dnes čelíme snaze o likvidaci evropského modelu sociálního státu,“ řekl. Vláda podle něj odstraňuje podmínky pro důstojný život, zavádí nespravedlivý sociální systém. „Myslím, že je čas na co nejrychlejší změnu,“ uvedl. Prohlásil, že kromě ČSSD neexistuje jiná významná politická síla, která by byla schopná prosazovat moderní sociální stát.

Jak také řekl, pro řešení současných problémů bude nutné zajistit finanční zdroje, proto ČSSD prosazuje progresivní daň z příjmu u fyzických osob i zvýšení firemních daní z příjmů. V případě, že by ČSSD uspěla ve volbách, uzákonila by majetkové přiznání. Kdo by nebyl schopen dokázat, že svůj majetek nabyl legálně, zaplatil by daň 76 procent. Tato slova někteří příznivci ČSSD odměnili potleskem. Dienstbier vyzval přítomné, aby se neodvraceli od evropské integrace a mysleli na její důležitost.

Předseda komunistů vystoupil na mítinku ČSSD

V Chomutově podle serveru Novinky.cz ale na mítinku ČSSD promluvil předseda KSČM Vojtěch Filip. Stalo se to vůbec poprvé od roku 1989. Chomutovských oslav se zúčastnila třeba místopředsedkyně strany Marie Benešová či ústecká hejtmanka Jana Vaňhová. Předseda ČSSD Sobotka ale prohlásil, že on by šéfa komunistů na takovou akci nezval.