Politolog Fiala nominaci na ministra školství přijme

Praha - Premiér Petr Nečas (ODS) navrhne na post ministra školství stávajícího prorektora brněnské Masarykovy univerzity Petra Fialu. Podle premiérova mluvčího Nečas nominaci už konzultoval s koaličními partnery a sám Fiala s ní souhlasil. O jméně politologa Petra Fialy, který mimo jiné působí jako Nečasův poradce, se spekulovalo od včerejška, do funkce ho prezident Klaus jmenuje již ve středu v 10:00.

„Nemohu slíbit zázraky, ale udělám vše, co mohu a umím ve prospěch českého školství a vzdělanosti. Mým prvním cílem bude stabilizovat resort a vytvořit prostředí, v němž bude panovat vzájemná důvěra mezi aktéry změn, kterými školství na všech stupních v současné době prochází,“ uvedl Fiala s tím, že nabídku premiéra na ministerský post by bylo nezodpovědné odmítnout.

Ihned poté, co si Petr Fiala ve středu z Hradu odnese jmenovací dekret, čekají ho v úřadu velmi horké chvilky. Na vyřešení zastavených evropských dotací pro svůj resort má pouhých pět týdnů. Jeho rozhodnutí ohledně přijímání nových studentů s napětím očekává plzeňská právnická fakulta. „I kdyby to byl největší expert na školství v celé EU, tak nemá šanci zvládnout Kalouskovy plošné škrty,“ prohlásil šéf sociální demokracie Bohuslav Sobotka.

Přitom omezení rozpočtu ministerstva školství bylo jedním z hlavních důvodů odchodu Fialova předchůdce Josefa Dobeše (tehdy VV). Změny musí provést i ve financování
mateřských, základních a středních škol. Dětí totiž ubývá a poloprázdné
školy jsou drahé na provoz.

I přes nedůvěru ze strany opozice, která mluví o politické sebevraždě, vládní TOP 09 Fialovi fandí, premiér svůj návrh už s koaličním partnerem konzultoval. „Je to zkušený, velmi respektovaný vysokoškolský učitel, jako rektor se tam osvědčil, mnoho lepších si nemohu představit,“ poznamenal v neděli v OVM ministr zahraničí Schwarzenberg. „Je to nepochybně fundovaný kandidát s autoritou,“ doplnil dnes ministr financí Miroslav Kalousek.

Petr Fiala stál v čele Masarykovy univerzity v Brně po dvě funkční období mezi lety 2004 až 2011. Z toho titulu také vedl Českou konferenci rektorů a na mezinárodní úrovni zasedal v Radě Evropské univerzitní asociace (2009-2011).

První jmenovaný profesor politologie v Česku a zakladatel katedry politologie na brněnské MU se letos v září stal hlavním vědeckým poradcem Petra Nečase. Právě politické krytí od premiéra mu může jako nestraníkovi pomoci. „Pokud Petr Fiala vezme tento post, tak sice bude nestranickým ministrem školství, ale je jednoznačně názorově a řekněme i lidsky spřízněn s Petrem Nečasem,“ myslí si komentátor HN Petr Honzejk. V listopadu ho vláda jmenovala do Rady pro výzkum, vývoj a inovace. Na téma českého i zahraničního vysokého školství a výzkumu napsal Fiala několik odborných publikací.

Na Fialovu stranickou nepříslušnost ovšem upozornila ČSSD. „Nás bude zajímat, za koho bude pan Fiala nominován a jaká politická strana bude za ministerstvo školství nést politickou zodpovědnost,“ tázal se na pondělní tiskové konferenci stínový ministr školství Marcel Chládek. „Pozice nestraníka v politické vládě je velmi problematická, proto i pro pana profesora bude problematické v této těžké době bojovat o finanční prostředky pro celé školství,“ dodal senátor.

Marcel Chládek (ČSSD), stínový ministr školství

„Po odborné stránce proti němu nemůžeme říct slovo, patří mezi špičkové odborníky. Otázkou však je, zda se bude věnovat i jiným oblastem, než je vysoké školství.“

Fialovo odborné zázemí a zkušenosti s fungováním akademické obce by mohly vyhovovat zástupcům platformy Karolíny Peake. „Budu ráda, když na to místo nastoupí někdo, kdo bude skutečným odborníkem a to ministerstvo skutečně postaví na nohy,“ poznamenala poslankyně Dagmar Navrátilová. Za mimořádně kompetentního má Fialu také vicepremiérka Peake.

Ministr školství Petr Fiala
Zdroj: ČT24

„Má velmi dobré zkušenosti s čerpáním evropských fondů a má prestiž mezi učiteli i mezi akademickou obcí,“ ocenila Fialu předsedkyně poslaneckého školského výboru Anna Putnová (TOP 09), o které se již dříve uvažovalo, že by to mohla být ona, kdo na nejvyšší post usedne. Kromě ní a Fialy se hovořilo také o náměstku ministra školství Jiřím Nantlovi.

Nový ministr by podle Putnové také měl být schopen se vypořádat s požadavkem ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09), aby školství z rozpočtu pro příští rok škrtlo alespoň 2,5 miliardy korun. „Jsou tam rezervy, které se dají učinit při organizaci školství, profesor Fiala může takovou reformu přinést,“ věří Putnová. Kvůli úsporám hrozí, že budou muset klesnout učitelské platy. Že nedojde ke změně platů či škrty nebudou v takové míře, očekává i Karolína Peake.

Petr Fiala (*1964)

Absolvoval studium historie a bohemistiky na Masarykově univerzitě (MU) v Brně, na které po roce 1989 spoluzakládal katedru politologie. Po studiích pracoval mimo jiné jako historik v Muzeu Kroměřížska, jako redaktor Lidové demokracie a nakladatelství Atlantis (1990) a dále na katedře politologie FF MU, od roku 1993 jako vedoucí této katedry.

V roce 1996 se habilitoval na Univerzitě Karlově v Praze, v roce 2002 byl jmenován prvním profesorem politologie v České republice. V roce 2004 působil ve funkci děkana Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity a v letech 1996-2004 stál v čele brněnského Mezinárodního politologického ústavu. Ve vědecké práci se Fiala specializuje na srovnávací politologii a evropskou politiku.

Vydáno pod