Nominace na vyznamenání uzavřeny. Je mezi nimi i Václav Klaus

Události: Návrhy na vyznamenání (zdroj: ČT24)

Do čtvrtka mohli organizace, občané či skupiny občanů podávat návrhy na udělení státního vyznamenání. Do horní a dolní komory parlamentu jich přišlo dohromady přes 40. Senát zatím konkrétní jména sdělovat nechce, ve sněmovně se zatím sešlo 22 kandidátů. Jedním z nich je i bývalý prezident Václav Klaus.

Mnohé nejen sportovní vzory, ale také ty životní vzešly z České obce sokolské. Tělovýchovná jednota proto každý rok ve svých řadách najde osobnosti, které navrhuje vyznamenat. Snaží se, aby návrhy přicházely z tělocvičných jednot a žup, z míst, kde dotyční prožili většinu svých životů. 

Letos Sokol navrhl jediné jméno - Jana Gajdoše. Během druhé světové války se zachoval hrdinsky, byl perzekuován a dokonce odsouzen k trestu smrti, zdůvodňuje výběr Zdeněk Mička, vzdělavatel České obce sokolské. 

Vyznamenání
Zdroj: ČT24

Senát tradičně schválí přes 30 jmen. Loni prezident vyhověl pěti jeho návrhům. Několik kandidátů se v senátním seznamu objevuje opakovaně - například Ondřej Mézl nebo profesor radiotechniky František Vejražka. Nominace projedná podvýbor na konci dubna.

Poslancům lidé navrhli například předsedu Národní rady osob se zdravotním postižením Václava Krásu nebo bývalého prezidenta Václava Klause, který ještě před čtyřmi lety vyznamenání sám uděloval. 

Já tam vidím celou řadu dalších osobností, které si to zaslouží, čas Václava Klause jistě přijde.
Petr Gazdík

Místopředseda KDU-ČSL a předseda podvýboru pro státní vyznamenání Jan Bartošek považuje za rozhodující, aby si někdo z poslanců předložené návrhy osvojil a poté obhájil.

Vyznamenání
Zdroj: ČT24

Do letních prázdnin budou všechny návrhy na nominace předány prezidentoví, který si z nich vybere, komu 28. října udělí nebo propůjčí státní vyznamenání.

  • Státní vyznamenání uděluje nebo propůjčuje prezident Miloš Zeman, který návrhům z parlamentu může, ale nemusí vyhovět.
  • Navržené osobnosti mohou obdržet dva řády a dvě medaile - Řád bílého lva, Řád T. G. Masaryka, medaili Za hrdinství a medaili Za zásluhy. Podle zákona jsou dny určené pro předávání vyznamenání 1. leden a 28. říjen.
  • Z kandidátů horní komory dostal loni Řád bílého lva posmrtně Josef František, který za druhé světové války patřil mezi nejlepší stíhače britského letectva. Medailí Za zásluhy byli oceněni in memoriam divadelník a někdejší ministr kultury Pavel Dostál, dále ústavní právník Václav Pavlíček, fotbalista Pavel Nedvěd a básník Jiří Žáček.
  • Zdroj: ČTK