Nečas nabídl místo ministra školství Petru Fialovi

Praha – Novým ministrem školství by mohl být bývalý rektor Masarykovy univerzity Petr Fiala. Podle informací z premiérské kanceláře mu funkci nabídl přímo Petr Nečas. Výběr Fialy do vedení ministerstva školství podporuje i TOP 09. Podle předsedy TOP 09 Karla Schwarzenberga i místopředsedkyně ODS Miroslavy Němcové má Fiala vysoký odborný kredit a je dobrým kandidátem. Školství je bez ministra od té doby, co na konci března na svou funkci rezignoval Josef Dobeš (tehdy VV, nyní nestraník).

Podle informací ČT Nečas Fialovi místo ministra školství nabídl po konzultaci s koaličním partnerem TOP 09. „Bezesporu je pan profesor Fiala jeden z mála kandidátů, který si užívá všeobecné důvěry. Tak by byl výtečný kandidát,“ řekl k tomu Schwarzenberg v Otázkách Václava Moravce. „Myslím si, že pan profesor Fiala má velký kredit v odborných kruzích,“ dodala Němcová. Nový ministr školství by měl být podle ní uveden do funkce co nejdříve. Dlouhé „bezvládí“ by resortu neprospělo, dodala.

Volný post byl původně Věcí veřejných. Po posledním politickém zemětřesení, si ho nárokuje Karolína Peake. Jméno Fiala ale od premiéra zatím neslyšela. Ona sama má podmínku, že nový ministr školství i přes škrty nesáhne na platy učitelů. „S premiérem jsme již hovořili o tom, že rezort ministerstva školství by měl dostat odborník, který jej zestabilizuje a dotáhne vysokoškolskou reformu. Netrváme na tom, aby to byl straník. Pro nás je důležitější kompetentnost. Stejně důležitá bude i snaha o nalezení takových opatření, která budou respektovat vázání prostředků a zároveň zachování výše platů učitelů. Konkrétně o panu profesorovi Fialovi jsme nejednali,“ uvedla ve svém prohlášení Peake.

Kvůli úsporám dostanou učitelé míň

Učitelé se právě dozvídají, o kolik míň najdou na výplatní pásce. Kraje rozesílají školám pokyny, jak po vládních škrtech upravit rozpočty. Resort musí ušetřit skoro dvě miliardy, a to na mzdách odnesou všichni, kdo vyučují. 

Platy klesnou všem učitelům, od mateřských až po střední školy. Někdo přijde o pár stokorun, v některých školách to ale může být i o tisícikorunu. Příkaz ubrat dostali ředitelé shora, a podle ministerstva je jen na nich, jak to udělají.

Ministerstvo přiznává, že snížení učitelských platů je krok zpět. Podle původních návrhů ale mohlo být ještě horší.

Sobotka: Bez peněz nemá nikdo šanci

Lídr opoziční ČSSD Bohuslav Sobotka způsob výběru nového ministra kritizuje. Podle něj nebude jasné, kdo za něj ponese politickou zodpovědnost, navíc nebude možné, aby za současných podmínek školství pomohl. „Bez toho aniž by se změnily rozpočtové podmínky pro fungování resortu školství, nemá žádný ministr šanci s tím něco smysluplného udělat. Jeho pozice ve vládě nebude silná vzhledem k tomu, že se ani neví, kdo ho do té vlády navrhl,“ řekl v České televizi Sobotka. „Pokládám za naprosto tristní, že už několik týdnů není obsazena funkce ministra školství, ačkoli jsme uprostřed debaty o reformě vysokých škol,“ uvedl Sobotka. Připomněl, že v resortu je připravena také redukce počtu regionálních škol, dalším problémem je špatné čerpání prostředků z fondů EU.

Sedmačtyřicetiletý politolog Fiala byl v září 2011 jmenován hlavním vědeckým poradcem premiéra.

Odcházející ministr školství Josef Dobeš
Zdroj: ČT24

Ministerstvo je bez šéfa již měsíc. Na konci března ho opustil Dobeš, který tak učinil oficiálně na protest proti dalším škrtům v rozpočtu resortu. Jako o kandidátovi na místo nového ministra školství se spekulovalo mimo jiné o dosavadním náměstkovi Jiřím Nantlovi. Nestraník Nantl řekl, že jednání o případné kandidatuře se nebrání, byl by ale spíš pro politického ministra. Další variantou měl být odborník, který není spojen s bývalým vedením úřadu.

Premiér Petr Nečas označil výběr nového ministra školství za jeden z prioritních úkolů pro novou vládní koalici. Na ministra čeká řada nedořešených úkolů. Resort má výrazné problémy s čerpáním evropských dotací, musí dodělat vysokoškolskou reformu a vyřešit problémy regionálního školství.

Petr Fiala

Profesor politologie Fiala stál v čele brněnské Masarykovy univerzity po dvě funkční období (2004-2011), nyní zde působí jako prorektor pro akademické záležitosti. Loni v září byl jmenován hlavním vědeckým poradcem předsedy vlády Petra Nečase a v listopadu jej vláda jmenovala do Rady pro výzkum, vývoj a inovace.

Fiala se narodil 1. září 1964 v Brně. Absolvoval studium historie a bohemistiky na tamější univerzitě, na které po roce 1989 spoluzakládal katedru politologie. V roce 1996 se habilitoval na Univerzitě Karlově v Praze, v roce 2002 byl jmenován prvním profesorem politologie v České republice. V roce 2004 působil ve funkci děkana Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity a v letech 1996-2004 stál v čele brněnského Mezinárodního politologického ústavu.

Po studiích pracoval mimo jiné jako historik v Muzeu Kroměřížska, jako redaktor Lidové demokracie a nakladatelství Atlantis (1990) a dále na katedře politologie FF MU, od roku 1993 jako vedoucí této katedry.

Zakladatel brněnské politologie Fiala se ve vědecké práci specializuje na srovnávací politologii a evropskou politiku. Napsal sám či s kolektivem desítky odborných monografií a působil či působí v řadě odborných orgánů, zabývajících se vysokým školstvím a výzkumem v ČR i v zahraničí.

V letech 2009-2011 předsedou České konference rektorů, na mezinárodní úrovni byl členem Rady Evropské univerzitní asociace (2009-2011).