Ideová konference ODS by měla pomoci stranu sjednotit a odrazit ode dna

České Budějovice - V Českých Budějovicích dnes začíná ideová konference ODS. Kromě zlepšení podmínek pro podnikání a možností zvýšení zaměstnanosti budou delegáti zřejmě řešit vnitrostranickou situaci a další směřování partaje. Přestože koaliční vláda dostala důvěru ve sněmovně, největší vládní strana není zcela jednotná a premiéra a jejího šéfa Petra Nečase tak nejspíš ještě čekají horké chvilky. Od 10:10 sledujte na ČT24 projev premiéra Nečase na téma Růst a pracovní místa.

Ideová konference může být pro ODS dobrou příležitostí ke sjednocení a odražení se ode dna. Petr Nečas ale není v jednoduché pozici. Situace v ODS je totiž podobná jako v koalici - obě stojí na vratkých nohou. Kromě toho, že strana ztrácí voliče, ozývají se z ní teď i hlasy, že je čas na opravu reforem. Některým poslancům vadí hlavně zvyšování přímých daní a poté, co z koalice vypadly Věci veřejné, vycítili svou příležitost. 

Například Petr Tluchoř se nechal slyšet, že je čas opravit některé návrhy a reformy. „Vydírání Bárty skončilo, takže budeme mít prostor některé věci opravit. Jde třeba o onu milionářskou daň, nebo se můžeme vrátit ke konceptu jednotné sazby DPH. Také není důvod na druhé straně příliš ustupovat Kalouskovi, který chce trestat živnostníky a pracující důchodce tím, že ztratí slevy na dani,“ konstatoval Tluchoř.

Změny v oblasti daní ale odmítá ministr financí Miroslav Kalousek. Podle něj se už nemá měnit to, co se jednou dohodlo. Stejně to vidí i Petr Nečas, když ve svém včerejším projevu ve sněmovně zdůrazňoval všem poslancům nutnost pokračovat už vyšlapanou cestičkou, i když to zrovna není populární. „Musíme pokračovat v reformách. Pokud je neuděláme dnes, budou se muset dělat v budoucnosti a budou ještě sociálně citlivější a bolestivější, než jsou dnes,“ míní Nečas.

Brzy se však ukáže, jestli Petr Nečas vládne v rámci své strany pevnou rukou. Nejdříve ale bude muset řešit propad stranických preferencí. Podle nejnovějšího průzkumu společnosti CVVM, který se uskutečnil ještě před poslední vládní krizí, totiž ODS dokonce předběhli i komunisté. Strana by tak ve volbách do sněmovny skončila až třetí. Vítězem by se stala ČSSD.

Vydáno pod