Rodina pacienta, který zemřel při čekání v sanitce, podá trestní oznámení

Rodina pacienta, který zemřel po desítkách minut v sanitce, protože ho odmítly přijmout dosahové nemocnice, chystá trestní oznámení. Zdravotníci záchranářskému dispečinku tvrdili, že nemají volné lůžko. Nemocnice se hájí, že informace neobsahovala sdělení o tom, že stav pacienta je akutní. Přijmout pacienta v takovém stavu totiž nařizuje zákon.

O smrti svého muže se Vladimíra Kučerová dozvěděla od lékaře zdravotnické záchranné služby. O tom, co všechno absolvoval, ale až z reportáže. „Ano, budeme podávat trestní oznámení,“ řekla Vladimíra Kučerová. Rodinní příslušníci mají možnost nahlédnout do zdravotnické dokumentace, tedy poslechnout si i telefonní záznamy mezi dispečinkem a nemocnicemi. Právě ty pak budou u případného soudu klíčové.

Koncem února naložila sanitka záchranné služby na brněnském Žerotínově náměstí staršího muže, kterého do pěti minut přivezla do nejbližší Fakultní nemocnice u svaté Anny. Protože ho tady ale z kapacitních důvodů odmítli přijmout, stála sanitka s pacientem přes půl hodiny v areálu nemocnice.

Rodina pacienta podá trestní oznámení (zdroj: ČT24)

Dispečeři záchranky mezi tím bezúspěšně žádali o příjem v dalších brněnských nemocnicích. Během toho se stav pacienta natolik zhoršil, že musel být podle záchranářů uveden na umělou plicní ventilaci a následně resuscitován. I přesto nakonec zemřel.

Nemocnice argumentují tím, že od záchranářů nezaznělo slovo akutní. „Vymlouvat se na situaci, že mám plný stav, kapacitu, že nemám dost lékařů… Je otázka, proč nemá dost lékařů takový ředitel, zda nepodstřelil stav a jestli nemá dost lůžek, to je taky jeho odpovědnost,“ řekl předseda svazu pacientů Luboš Olejár.

Za takové situace prý nemocnice mohly pacienta odmítnout, protože neměly buď volné lůžko, nebo personál. „Nemocnice samozřejmě nejsou nafukovací, a pokud je pacient čtvrtý, pátý, šestý, tak se tomu musí přizpůsobit i provoz dalších nemocnic,“ říká ředitel nemocnice u svaté Anny Martin Pavlík. Také ředitelé dalších dvou nemocnic se shodují, že v době události lékaři hlásili plnou obsazenost lůžek.

Poté, co se případem začala zabývat Česká televize, sestavilo ministerstvo zdravotnictví vyšetřovací komisi. Ta bude moci nahlížet i do zdravotnické dokumentace. Zaměří se vedle pitvy především na záznam telefonního hovoru mezi dispečinkem a nemocnicemi. Klíčové pro rozhodování bude, zda v nich slovo „akutní“ zaznělo. Závěry budou ale až v horizontu týdnů.