Vůz, kterým v exilu jezdil prezident Beneš, vystaven v muzeu

Praha - Národní technické muzeum v Praze (NTM) získalo do sbírky další unikátní automobil. Aero 50 užívala během války exilová vláda v Londýně, často s ním jezdil prezident Edvard Beneš. Luxusní vůz, kterého se dodnes dochovalo už jenom několik desítek kusů, mohou návštěvníci letenského muzea obdivovat ode dneška.

Unikátní sběratelský kousek se vrací na naše území z britských ostrovů po více než 70 letech. „Získat takovýto český exponát nazpět, to je prostě zázrak,“ komentuje s nadšením nový přírůstek ředitel NTM Karel Ksandr. Do současnosti se žádné filmové záběry modelu Aero 50 nedochovaly, existují pouze dvě černobílé fotografie.

Pro Čechy má přitom toto auto zajímavou historickou hodnotu. Na počátku druhé světové války s ním jezdil prezident Edvard Beneš, poté co uprchl z pomnichovské Prahy do Velké Británie – sám ho zde sice neřídil, ale jeho žena Hana ano. „Je známo, že před válkou v Československu vlastnila automobil Aero 50,“ vypráví o první dámě kurátor automobilových sbírek NTM Petr Kožíšek.

Reportáž Karla Rožánka (zdroj: ČT24)

Luxusní prvorepublikový kabriolet se v ČSR začal vyrábět od roku 1936. Mnohokrát se objevil na silničních závodech, pro jeho majitele byl chloubou. Do Británie se však nikdy oficiálně nedovážel. „Tento vůz tam byl vyvezen těsně před začátkem války v létě 1939 v rozebraném stavu,“ upřesňuje Kožíšek historii exponátu, který ode dneška zdobí muzeum na pražské Letné.

Aero 50 bude nyní v Česku vystavené minimálně 3 roky, vedení NTM by ho však rádo do sbírky získalo natrvalo a plánuje ho co nejdříve koupit. Za jeden exponát anglickému majiteli zaplatí jeden milion korun.