Právní výbor podpořil „lex Babiš“. Člen vlády by nemohl vlastnit ani média

Návrh poslance Jana Chvojky (ČSSD) na další omezení podnikání členů vlády bude sněmovna projednávat s podporou ústavně právního výboru. Chvojka chce úpravu přidat k novele o zpřísnění střetu zájmů. Ve výboru ale novela prošla jen o jediný hlas. Proti se postavili zejména členové za hnutí ANO. Podle nich míří na jejich předsedu a ministra financí Andreje Babiše.

Podle Chvojkova návrhu by člen vlády nesměl být ovládající osobou ve firmách, musel by skončit do dvou měsíců po nástupu do funkce v kabinetu. Ovládajícími osobami jsou především vlastníci, kteří mají alespoň 40 procent hlasovacích práv.

V případě porušení zákona by takový člen vlády ztratil ve firmě hlasovací práva, neměl by podíl na zisku a společnost by nemohla dostat žádnou státní pomoc, například dotace.

Člen vlády by nemohl mít ani televizi a tisk

Další část návrhu by pod podobnými sankcemi zamezila členům vlády vlastnit média, konkrétně televizní a rozhlasové stanice a periodický tisk. Televizní nebo rozhlasové společnosti by navíc mohly přijít o vysílací licenci.

Podporu získal i návrh poslance z TOP 09 Martina Plíška, aby se firmy, v nichž by měli členové vlády nejméně čtvrtinový podíl, nesměly hlásit o veřejné zakázky. Stejná úprava platí podle poslance i v sousedním Rakousku. Plíšek ale ve sněmovně už dřív neuspěl s obdobným omezením, které prosazoval do návrhu nového zákona o zadávání veřejných zakázek. 

Podle poslance ANO Radka Vondráčka jde o účelový návrh namířený proti koaličnímu partnerovi. „Pokud by to bylo v manželství, přirovnal bych to k tomu, že si koaliční partner našel milenku,“ podotkl. V Událostech, komentářích pak dodal: „Je to zákon, který se dělal kvůli jednomu člověku. Já jsem upozorňoval, že je to nekoncepční, že tu hrozí střet s ústavou. Ale bohužel jsme se k věcné debatě až na výjimky vůbec nedostali.“ Podle Martina Komárka (ANO) by Chvojkova úprava zavedla komunismus pro členy vlády. 

Schwarz: Firmy se budou převádět na manželky nebo bílé koně

„Nikdy bych nepodal návrh, o němž bych si myslel, že je protiústavní,“ zdůraznil Chvojka. Ohradil se i proti tomu, že jde o „lex Babiš“, když má platit až pro nové členy vlády. Chvojku podpořil i Plíšek, který upozornil na nynější nepoměr, kdy člen vlády nesmí být živnostník. Podle poslance za TOP 09 Jana Farského (STAN) „nelze funkci ministra dělat jako bokovku“.

Nevidím důvod, proč by u nás nemohli být podnikatelé účastni na veřejném životě. Naše hnutí má stále více lidí, kteří přicházejí z reálného života, z praxe. Nechápu, proč by měli být handicapováni.
Andrej Babiš
designovaný premiér ČR

Poslanec za ANO Bronislav Schwarz ale soudí, že Chvojkův návrh nic nezmění, když se firmy budou převádět na manželky nebo bílé koně. Na snadné obcházení upozornil i ministr Jiří Dienstbier (ČSSD), který si ale zároveň umí představit přísnější zákaz souběhu funkce člena vlády s podnikáním. Proti úpravě vystoupil v diskusi také Pavel Blažek z ODS, který čekal, že ČSSD bude o omezení vést debatu se všemi sněmovními stranami.

Výbor chce daňová přiznání i po soudcích

Právní výbor rovněž doporučil rozšířit okruh lidí, kteří musejí podávat takzvaná majetková přiznání, o soudce a státní zástupce. Dokumenty by ale nebyly veřejné. Dienstbier to proto považuje za nadbytečné, když by do přiznání neměly přístup ani úřady: „Ptám se, jaký je potom účel. Je to jen buzerace soudců, že budou muset vyplňovat oznámení, která budou štosována někde v kanceláři a nikdo s nimi nebude pracovat?“

Jako neveřejná možná budou vedena i přiznání, která budou politici podle vládní novely nově podávat už při nástupu do funkce. Poslanci se k návrhům ve druhém čtení dostanou zhruba v polovině dubna. Finální schvalování zákona o střetu zájmů je čeká zřejmě už v květnu.

Vydáno pod