„Konec krásného setkání“. Zeman se rozloučil s prezidentem Si

Prezident Miloš Zeman se na vyhlídkové terase Strahovského kláštera rozloučil se svým čínským protějškem Si Ťin-pchingem. U sklenice piva mu řekl, že každé krásné setkání musí jednou skončit. Čínská delegace republiku opustila ve tři hodiny odpoledne.

Čínský prezident přiletěl do České republiky v pondělí. Do Strahovského kláštera se Zemanem zavítal po společné návštěvě Žofínského fóra, společně si prohlédli zdejší Filosofický sál, staré tisky, historický globus a mapy. Někdejší český fotbalový reprezentant Pavel Nedvěd zde také od nejvyššího představitele lidové Číny převzal ocenění, jímž se stal tváří čínské fotbalové superligy.

Sklenkou plzeňského piva ze strahovské vyhlídkové terasy se třídenní státní návštěva prezidenta Si uzavřela. Zeman poznamenal, že návštěvu pivem začali a nyní i končí; prvnímu muži Číny popřál, aby se dožil devadesáti let. Si Ťin-pching poznamenal, že budou nadále rozvíjet spolupráci v různých oblastech. Plzeňský ležák pochválil, ale mnoho ze sklenice neupil.

Ve tři hodiny odpoledne vůdce komunistické velmoci odletěl z Letiště Václava Havla. Z Prahy míří na summit o jaderné bezpečnosti ve Washingtonu.

Příležitost pro další setkání budou mít podle Zemana hlavy obou států v září na Valném shromáždění OSN. Český prezident tam chce vystoupit s projevem proti mezinárodnímu terorismu. Zeman doufá, že Čína se rovněž zapojí do boje proti terorismu, protože ten ohrožuje společnou civilizaci, do níž Česko i Čína patří.

Sestřih návštěvy čínského prezidenta v Česku (zdroj: ČT24)