Proti čínskému režimu v Praze protestovaly stovky lidí, k Hradu se ale nedostaly

V Praze proběhla série demonstrací i manifestací proti čínské vládě i na podporu prezidenta Si Ťin-pchinga, který je na návštěvě České republiky. Policisté museli řešit drobné potyčky mezi oběma tábory. Při největší z nich se do sebe pustilo několik desítek lidí poblíž Chotkových sadů, nikdo ale zadržený nebyl. Dva cizinci skončili na služebně po sporu na Hlávkově mostě. Večer se měli odpůrci čínského režimu sejít na ohlášeném shormáždění na Hradčanském náměstí. Policie ale místo až do půlnoci uzavřela.

Odpůrci čínského režimu na Kampě
Zdroj: Kateřina Šulová/ČTK

Demonstranti se přesunuli směrem k Hradu po akci na podporu Tibetu a Tchaj-wanu, která proběhla odpoledne na Kampě. Na Hradčanském náměstí mělo proběhnout tiché shromáždění. Policie ale místo s odkazem na bezpečnostní důvody uzavřela.

Organizátoři proto akci přesunuli k nedalekému Pohořelci, kde vyrostlo i pódium, na kterém vystoupili hudebníci. Projev měl například i bývalý ministr pro lidská práva Michael Kocáb nebo bývalá mluvčí Charty 77 Dana Němcová. Kolem 17:00 se lidé rozhodli odejít k původně plánovanému místu setkání a neúspěšně se dožadovali vstupu na Hradčanské náměstí. Většina demonstrantů se nakonec vydala zpět do nedalekého parku, kde se uskutečnil další program. 

Bursík: Podáme žalobu

Spoluorganizátor akce a předseda LES Martin Bursík České televizi řekl, že shromáždění na Hradčanském náměstí bylo řádně předem oznámené a povolené. Hodlá proto podat žalobu. „Těžkooděnci nám zamezili ve vstupu. Odkazují nás na magistrátního úředníka, kterého nikdo nemůže najít. Uznávám, že jsou potřeba nějaká bezpečností opatření, ale toto je zvůle. Prezidenti jsou nyní už úplně jinde,“ poznamenal. 

S demonstranty se během pochodu na Hradčany sešel například i předseda TOP 09 Miroslav Kalousek. Jednal také s policisty, kteří bránili průvodu v cestě. Policie ale i přes naléhání politiků odmítla kvůli bezpečnosti cestu na Hradčanské náměstí uvolnit.

Protestní akce na podporu Tibetu a Tchaj-wanu na pražské Kampě
Zdroj: Kateřina Šulová/ČTK

Lidé protestovali proti sbližování ČR s Čínou už odpoledne na Kampě. Do parku jich přišlo asi 500. Měli u sebe tibetské vlajky, velký transparent s červeně pomalovanou fotografií zakladatele komunistické Číny Mao Ce-tunga nebo srdce s fotografií Václava Havla a dalajlamy.

Příznivci čínské politiky se transparenty snažili zakrýt velkými čínskými vlajkami. Odpůrci režimu si ale s sebou vzali teleskopické tyče, na které své vzkazy upevnili. K většímu incidentu na Kampě nedošlo.   

K největší potyčce došlo u Chotkových sadů, kde desítky Číňanů čekaly na průjezd kolony Si-Ťin Pchinga. Na místo přišlo i zhruba patnáct lidí s transparenty na podporu v Číně pronásledovaného hnutí Fa-lun-kung. Příznivci čínského prezidenta, které přivezl autobus, se snažili jejich transparenty zakrýt velkou čínskou vlajkou.

Krátce po průjezdu kolony se dva protestující s vlajkami hnutí Fa-lun-kung dostali na silnici. Příznivci čínské politiky je ale tyčemi svých praporů srazili na zem. Policisté na místě znesvářené strany oddělili a spory vyřešili domluvou.

Konflikt mezi dvěma cizinci na Hlávkově mostě už ale skončil odvozem na policejní služebnu. „Oba aktéři cizí státní příslušnosti skončili na policejní služebně k dořešení celého incidentu. Policie jednání cizinců klasifikovala podle prvotních informací jako přestupek proti veřejnému pořádku,“ oznámila policejní mluvčí Andrea Zoulová. 

obrázek
Zdroj: ČT24

Už v pondělí se někteří aktivisté dostali do potyček s lidmi, kteří v ulicích metropole vítali čínského prezidenta a agresivně postupovali proti těm, kdo měli jiné než rudé čínské vlajky. Zadrženo bylo třináct lidí, s výjimkou jednoho cizince, kterého policie obvinila z krádeže tibetského praporu, se jednalo o aktivisty, jež chtěli vlajky himálajské země naopak vyvěsit – náhradou za vlající symboly lidové Číny.

Čínský prezident Si Ťin-pching zahájil třídenní návštěvu Česka v pondělí. Se svým českým protějškem Milošem Zeman se už neformálně setkal na zámku v Lánech, kde v pondělí mimo jiné společně zasadili pamětní strom.

V úterý oba státníci podepsali na Pražském hradě smlouvu o strategické spolupráci mezi Českem a Čínou. Ministři české vlády se svými čínskými protějšky pak podepsali memoranda o porozumění v oblasti průmyslu, dopravy, zdravotnictví nebo školství.