Hanáková věří ve schválení zákona o vyrovnání s církvemi

Praha – I přes rozpad koalice s Věcmi veřejnými ministryně kultury Alena Hanáková věří, že sněmovna zákon o vyrovnání s církvemi nakonec schválí. Restituce zatím pustili poslanci do 2. čtení. Kolik poslanců zákon podpoří v závěrečném hlasování, ale ministryně neuvedla. Se zákonem nesouhlasí levicová opozice a výhrady mají někteří poslanci zvolení za VV. „Mně osobně nikdo nic neslíbil, ale já předpokládám a věřím tomu, že tak zásadní zákon, který čekal dvacet let na to, aby vůbec byl schválen, aby vůbec prošel, má šanci a právo, aby schválen byl,“ řekla ve čtvrtek v pořadu České televize Interview ČT24 Hanáková. Zároveň ale tvrdí, že nikdo nemůže zaručit, že další vláda zákon „nepřekope“.

Zákon podle ministryně počítá se sumou 59 miliard korun bez inflace. Kolik stát zaplatí po započítání inflace, ale ministryně neví: „Záleží na tom, jaká inflace bude, jak bude postupovat, takže v této chvíli těžko říct, jak za třicet let, po které se budou peníze vyplácet, se bude posouvat taky inflace. Horní strop určitě není.“ Bez započítané inflace by ale podle Hanákové nebylo vyrovnání spravedlivé.

V současné době existuje soupis majetku, který si mohou církve nárokovat, nicméně jaké množství se bude vydávat, nikdo neví. „Kdo bude něco chtít, tak si o to musí požádat. Bude se vracet jen to, o co si církev zažádá,“ konstatuje Hanáková. Zároveň dodala, že nepůjde nárokovat něco, kde bude chybět některý základní údaj. Pokud se stane, že bude „vyplaceno pár miliard neoprávněně“ (slova komunistického poslance Vladimíra Koníčka), pak tu podle ministryně máme soudy, aby situaci dořešily, vyřešily a napravily.

Interview ČT24 (zdroj: ČT24)