Umělecká díla z Hitlerovy sbírky opouští po letech úkryty

Hluboká nad Vltavou - Umělecká díla ze sbírky Adolfa Hitlera opouštějí po letech své úkryty. Galeristé je odvezli z hlubockého parku a teď pro ně hledají nové místo. Sochy by mohly stát například v zámeckém skleníku. Podle badatelů ale hrozí, že vzbudí pozornost neonacistů. Zároveň očekávají, že bude o vystavené sochy mimořádný zájem. V Mnichově se například během tří dnů přišlo podívat na některá díla z Hitlerovy sbírky téměř 200 tisíc lidí.

Na Hlubokou se sochy dostaly z vyšebrodského kláštera, kam nacisti před koncem války ukryli část sbírky. Kurátoři je zase schovali poté, když vyšlo najevo, komu patřily. Podle Vlastimila Tětivy z Alšovy jihočeské galerie byla hlavním důvodem jejich bezpečnost.

Mezi exponáty je například Veslař od Hermanna Zettlitzera. Hitler koupil plastiku, která se objevila v roce 1940 na velké německé výstavě, za 12 tisíc říšských marek. Nyní by mohla stát v zámeckém skleníku, kde jsou i kamery. Podle prvního náměstka hejtmana Jihočeského kraje Františka Štangla (ODS) by se sbírka mohla stát i součástí tematické výstavy. Sejfy totiž opouštějí i další díla. Vyšebrodský klášter například v kapli vystaví Závišův kříž.

Badatelé ale mají obavy, že sbírka přiláká neonacisty. „Uvědomil jsem si, kolik lidí se s tím spojuje a jak je to lehce zneužitelné,“ řekl ČT badatel a autor knihy Hitlerova sbírka Jiří Kuchař. „Neměly by být v nějakém plenéru, proto skleník,“ dodal ředitel Galerie Vysočiny Aleš Seifert. Hodnota exponátů už navíc narostla na miliony korun.

Reportáž Aleše Hazuky (zdroj: ČT24)