Onkologům chyběly v prvním čtvrtletí peníze

Praha – Onkologická centra bojují s nedostatkem peněz, pro první čtvrtletí jim peníze nestačily, a tak musela brát peníze z rozpočtu na druhý kvartál. Koncem roku ovšem hrozí problém, upozorňuje předseda České onkologické společnosti a ředitel brněnského Masarykova onkologického ústavu profesor Jiří Vorlíček. O dalších penězích jednají centra se zdravotními pojišťovnami, protože nechtějí opakovat problémy se zařazením pacientů do léčby.

"V prvním čtvrtletí vyčerpala komplexní onkologická centra víc peněz, než je průměr na
tři měsíce. V současné době zásadní problém necítíme, protože jsme letos dostali peníze v balíku na celý rok a postupně ho vyčerpáváme, až jednoho krásného dne bude vyčerpaný," varuje Vorlíček.   

Teď prý nastává otázka, jak budou onkologové nedostatek financí řešit. Jestli nějakou léčbu omezí, nebo budou dál léčit podle doporučených léčebných postupů platných pro onkologii ve vyspělé Evropě. Omezování léčby je pro onkology nepřijatelné a nepřipouští ho ani ministerstvo zdravotnictví. Otázkou proto je, jak se k problému postaví zdravotní pojišťovny.

Rozhovor s předsedou České onkologické společnosti (zdroj: ČT24)

Onkologové by podle Vorlíčka uvítali, kdyby se obnovilo financování, které už v minulosti bylo, tedy aby platba od pojišťovny šla za pacientem. Nádorové onemocnění si nikdo nevymyslí, prostě ho má, pak je potřeba ho léčit podle současných doporučených postupů, zdůraznil profesor. „A jestliže by šla léčba za pacientem, pak je celkem jedno, kde se léčí, v kterém centru nebo i mimo centrum. Když se bude léčit, jak je to doporučené, tak skutečně stát by měl mít na to, aby onkologickou léčbu zaplatil,“ shrnul Vorlíček.   

Onkologové si na nedosatek peněz stěžovali i v minulosti, zatím vždy se ale se zdravotními pojišťovnami dohodli. Loni lékaři varovali, že počty pacientů každý rok stoupají rychleji než peníze od pojišťoven. Tehdy pojišťovny dokonce plánovaly snížení peněz pro centra na letošní rok. Ministerstvo pak ale vydalo úhradovou vyhlášku, v níž centrům peníze mírně přidalo.