Břeclav přibere pět strážníků a opraví kamerový systém

Břeclav - Břeclavská radnice po nedávném brutálním útoku na patnáctiletého chlapce zvýší od července počet městských policistů o pět na 29. Město navíc opraví kamerový systém, přibude romský asistent a pro děti chce připravit různá kulturní a sportovní vyžití.

„Navýšení počtu strážníků je vynucené opatření po nedávných událostech,“ uvedl starosta města Oldřich Ryšavý (ČSSD). Nyní je v Břeclavi 24 strážníků, jejich počet se zvýší o pět, tedy na stejný stav jako v roce 2006. Pět strážníků navíc bude stát městskou policii dva a půl milionu korun ročně. Radnice chce proto požádat ministerstvo vnitra o dotace, pokud je ale nedostane, je podle starosty připravena financovat policisty ze svého rozpočtu.

Kamery budou monitorovat rizikové lokality

Kromě zvýšení počtu strážníků vedení Břeclavi koupí nových deset kamer městského systému, který je teď ve špatném stavu. Kamery budou monitorovat plochu od nádraží po náměstí, sídliště Na Valtické a další rizikové lokality. Jejich nákup bude podle starosty stát zhruba milion korun. Právě od kamer si město slibuje lepší možnosti udržení pořádku v ulicích. Chce je proto namontovat v rizikových místech i u vchodů do domů, potřebuje k tomu však souhlas podnájemníků.

Od května také městská policie spouští projekt nazvaný Okrskář, kdy se strážníkům rozdělí služba na hlídkovou a obchůzkovou. Břeclav bude rozdělená do pěti okrsků a každý z nich bude mít stálého strážníka s územní a objektovou odpovědností. Přibude také druhý romský asistent.

Podle starosty Ryšavého jsou problémy v Břeclavi způsobené také špatnou sociální situací mnohých rodin. „Máme zjištěno, že 14 procent rodin se pohybuje na hranici životního minima. Pro ně je potom těžké zaplatit například dětem zájmové aktivity,“ vysvětlil Ryšavý. Nejen pro tyto děti chce město připravit různé kulturní a sportovní vyžití.

Telefonát Filipa Zdražila (zdroj: ČT24)