Dukovany musely pozastavit jeden výrobní blok

Dukovany - V Jaderné elektrárně Dukovany musel být dnes ráno zastaven jeden ze čtyř výrobních bloků. Pracovník u bloku číslo dvě omylem uzavřel jeden z šesti okruhů s chladicí vodou v jaderné zóně reaktoru, proto musely být odpojeny dvě turbíny. Podle mluvčího elektrárny Petra Spilky neměla událost vliv na jadernou bezpečnost elektrárny. Blok by se měl vrátit k plnému výkonu večer. Zbývající tři bloky stále dodávají proud naplno.

„Událost představuje pouze ztrátu na výrobě elektřiny a nemá žádný vliv na okolí, neunikla při ní žádná radiace,“ uvedl Spilka. Takové rychlé odstavení bloku podle něj v Dukovanech nemuselo být použito asi šest let.

Výkon reaktoru musel být snížen na šest procent. Po odstavení obou turbín byla pára ze sekundárního okruhu částečně vypouštěna i na střechu strojovny. Obě turbíny druhého bloku byly odpojeny od elektrické sítě. Jedna už je opět připojena.

Chyby se dopustil pracovník měření a regulace, který omylem uzavřel hlavní ventil jedné cirkulační smyčky, čímž v ní přerušil průtok primární chladicí tekutiny. Kvůli tomu začala stoupat hladina vody v sekundárním okruhu. Ochranné automatické systémy pak obě turbíny odpojily a rychle snížily výkon bloku.

"Byla to lidská chyba a blok ji okamžitě odchytil, takže plynule přešel do
sníženého výkonu. Nyní se vrací zpět. Elektrárna jen přišla o denní produkci,„ řekla k situaci v Dukovanech ředitelka Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová. “Takové události se občas stanou, elektrárna má ale systém mnohonásobného jištění, který, jak se ukázalo, funguje," uvedla.

ČEZ kvůli pochybení zřejmě nevyrobí do 3000 megawatthodin proudu, přijde tak o několik milionů korun. Pro provinilce přesto postih nechystá, vyjma dopadu na jeho roční hodnocení. Od 90. let v elektrárně platí, že za přiznanou neúmyslnou chybu se netrestá. „Je to zásada, kterou se dopídíte daleko snáz k prapříčinám těch věcí,“ vysvětlil Spilka.  

Vydáno pod