Prahou hýbou spory o čínské vlajky. Radnice vzdorují, muž je zkusil odřezat

Výzdoba Evropské ulice v Praze čínskými a českými prapory, připravená před návštěvou čínského prezidenta Si Ťin-pchinga, vzbudila kritiku části politiků i veřejnosti. Zatímco radnice Prahy 6 a 7 oznámily, že na protest ponechají na dobu návštěvy prezidenta Si tibetské vlajky, přímo na Evropské začal třiatřicetiletý muž čínské prapory odřezávat. Zadržela ho policie.

Dva plastové prapory odstranil před druhou hodinou v noci muž se štaflemi ze stožárů veřejného osvětlení poblíž křižovatky Evropské s Vokovickou. „Nožem poškodil dvě česko-čínské vlajky. Část jedné vlajky byla nalezena u něj ve vozidle,“ uvedl policejní mluvčí Jan Daněk.

Krátce poté ho zadržela policie. „Zatím nebyla vyčíslena výše škody na vlajkách. Čekáme na její přesnou výši. Od toho se dále bude případ odvíjet – zda se bude jednat o přestupkové jednání, nebo o trestný čin,“ uvedl policejní mluvčí Jan Daněk.

Rozmístění plastových praporů a také billboardů se vzkazem „Vítejte v České republice“ v češtině i čínštině zaplatila Smíšená česko-čínská komora vzájemné spolupráce. Důrazně se proti takové výzdobě postavil starosta Prahy 6 Ondřej Kolář (TOP 09). „V případě člověka, který v noci odřízl na Evropské ze sloupu veřejného osvětlení čínskou vlajku, nemohu jinak, než si postesknout: Jak se do lesa volá, tak se z lesa ozývá,“ řekl o noční události.

Billboard "Vítejte v České republice"
Zdroj: Libor Sojka/ČTK

Na radnicích zůstanou tibetské vlajky

Radnice městské části, kterou prochází Evropská třída, také oznámila, že po dobu návštěvy čínského prezidenta ponechá na své budově naopak tibetskou vlajku, kterou vyvěsila již 10. března. Podobný úmysl má také Praha 7, jejíž úřad sídlí ve výrazném Rösslerově paláci na nábřeží Kapitána Jaroše.

Reakci Prahy 6 na výzdobu Evropské ale na Twitteru důrazně kritizoval mluvčí českého prezidenta Jiří Ovčáček. Starosta Kolář podle něj „dělá ostudu České republice“.

Tři dny v Česku, dohody za miliardy

Čínský prezident Si Ťin-pching by měl pobýt v Česku příští týden od pondělí do středy. Navštíví Prahu a Lány,  sejít se má kromě svého protějšku Miloše Zemana a předsedy vlády Bohuslava Sobotky (ČSSD) také s předsedy obou parlamentních komor Milanem Štěchem (ČSSD) a Janem Hamáčkem (ČSSD) a pražskou primátorkou Adrianou Krnáčovou (ANO).

V úterý se prezident Si zúčastní večeře, na kterou jsou pozváni například bývalý prezident Václav Klaus nebo pražský arcibiskup Dominik Duka.

Za přítomnosti čínského prezidenta bude uzavřeno několik česko-čínských dohod včetně strategického partnerství. Český prezident v uplynulých týdnech řekl, že očekává čínské investice v hodnotě 45 miliard korun.

obrázek
Zdroj: ČT24