Nečas nechce písemné potvrzení od nezařazených poslanců

Praha - Vláda Petra Nečase dnes na svém jednání schválila bod, kterým žádá poslance o vyslovení důvěry. Premiér na tiskové konferenci po jednání vlády uvedl, že nechce před hlasováním podepsané prohlášení od nezařazených poslanců, že podpoří vládu. Poslanecká sněmovna se má k vyslovení důvěry sejít v pátek na mimořádné schůzi. Krok je důsledkem vládní krize, vzniklé poté, co se na dvě části rozštěpila tehdejší nejmenší vládní strana Věci veřejné.

Premiér uvedl, že nyní bude s představiteli TOP 09 a skupiny okolo viceprermiérky Karolíny Peake diskutovat o formálních procedurách. „Předpokládám, že pouze potvrdíme, co jsme si řekli slovně: že nebudeme měnit vládní programové prohlášení a budeme dodržovat stávající koaliční smlouvu. Budeme parafovat stávající koaliční smlouvu v revidovaném znění a stávající programové prohlášení,“ vysvětlil.

Se sdělením, že vláda bude pokračovat v plnění svého programového prohlášení, hodlá také v pátek oslovit Poslaneckou sněmovnu. Není zatím jisté, zda se ono „parafování stávajícího programového prohlášení“ odehraje před hlasováním o důvěře nebo až po něm. „To je otázka dohody všech tří partnerů, dovedu si představit obě možnosti,“ vysvětlil.

Václav Klaus:

„To, jestli se nejprve řeklo, že to má být koalice tří stran, pak že stačí tří poslaneckých klubů, teď už snad tří platforem, je podivný způsob. Nicméně jako prezident musím mít zájem, aby vláda existovala, nemohu bořit vládu.“

Už v úterý hlasování o přerušení řádné schůze sněmovny ukázalo, že vláda zřejmě získá dostatek hlasů. Kabinet se po vypovězení koaliční smlouvy tří stran nyní opírá o hlasy poslanců ODS, TOP 09 a části zákonodárců zvolených za VV, kteří ze strany odešli společně s vicepremiérkou Karolínou Peake. „Pokud se ptáte na nějaký zásadní posun, tak situace je podobná jako byla včera,“ poznamenala Peake. Osm poslanců zvolených za VV má zájem na vytvoření nového provládního klubu, další minimálně tři oznámili, že budou hlasovat pro důvěru vládě. Nečas původně požadoval, aby okolo Peake vznikl právě nový poslanecký klub, k čemuž je potřeba celkem 10 poslanců.

Podle předsedy TOP 09 a ministra zahraničí Karla Schwarzenberga je žádost o důvěru nutná. „Abychom s tímto jasným mandátem mohli pokračovat,“ vysvětlil. Schwarzenberg dodal, že spolehlivost vládní většiny se prokáže až za určitý čas. „V zásadě bych řekl, že jeden, dva (hlasy) stačí, pokud jsou všichni poslanci spolehliví,“ poznamenal.

Vydáno pod