Náměstek obrany Šedivý odchází do NATO

Praha - Náměstek ministra obrany Jiří Šedivý bude od září českým velvyslancem při NATO. Napsaly to dnešní Lidové noviny s tím, že se jedná o utajovanou skutečnost. Dosavadní mimořádný zástupce Česka Martin Povejšil podle dřívějších zpráv serveru Česká pozice zamíří na stejný post EU.

„Střídání velvyslanců je klasifikovaná informace,“ upozornil mluvčí ministerstva zahraničí Vít Kolář. Právě ministerstvo má nad obsazením zastupitelského úřadu rozhodující moc. Hlavním úkolem velvyslance při NATO je vyřizovat požadavky aliance a tlumočit jí národní postoj. Po EU jde o druhou nejvyšší diplomatickou misi České republiky, tvoří ji zhruba 50 lidí včetně vojáků.

Šedivý byl ministrem obrany od září 2006 do ledna 2007 v první vládě premiéra Mirka Topolánka (ODS). Působil rovněž jako náměstek Alexandra Vondry v době, kdy byl tento politik vicepremiérem pro evropské záležitosti, a byl i náměstkem generálního tajemníka NATO.

Na ministerstvu obrany má Šedivý na starosti především zahraniční projekty, například výstavbu společného vrtulníkového centra. Ministr Vondra mu svěřil přípravu koncepce armády na dalších deset let a poté ho jmenoval náměstkem.