Novým ředitelem ochranné služby bude Lessyho náměstek Husák

Praha – Policejní prezident Petr Lessy rozhodl, že novým šéfem ochranné služby bude jeho současný náměstek a bývalý policejní prezident Vladislav Husák. Informovala o tom policie na svých webových stránkách. Média přitom spekulovala o tom, že útvar chránící ústavní činitele povede po Františku Snopkovi jeho současný náměstek a bývalý šéf protidrogové centrály Jiří Komorous.

O tom, že si Husák řekl o post šéfa ochranné služby, informoval již dříve server Českápozice.cz. Minulý týden Husák požádal Lessyho o uvolnění ze své funkce. Husák se tak mohl podle služebního zákona ucházet o tři volná místa v nižší tarifní třídě - šéfa ochranné služby, Úřadu služby kriminální policie a vyšetřování nebo krajského ředitele Ústeckého kraje.   

Husák ve funkci náměstka končí, protože Lessy přijal jeho dříve nabídnutou rezignaci. Na novou pozici nastoupí k 1. červenci a k tomuto datu zároveň skončí jako náměstek policejního prezidenta.

Rozhodnutí policejního prezidenta se však nelíbí odborové organizaci Unie bezpečnostních složek. Lessymu proto odboráři napsali dopis, ve kterém žádají, aby Husáka nejmenoval a nepočítal s ním ani na žádnou jinou vedoucí pozici. „Vladislav Husák svými kroky v minulosti, svými styky a chováním pozbyl důvěry příslušníků Policie České republiky a jeho jmenování na toto či jiné vedoucí místo pouze zhorší obraz bezpečnostního sboru uvnitř i navenek,“ uvedli v dopise, který zveřejnil server Lidovky.cz.

„Toto rozhodnutí ve prospěch policie není a věřím, že si ho ještě (policejní prezident) rozmyslí,“ doplnil dnes v Událostech, komentářích předseda Unie Zdeněk Buřič s tím, že policejní prezident mohl Husáka postavit do záloh. Drtivá většina policistů podle něj navíc stojí za Husákovým konkurentem Komorousem.

Petr Lessy, policejní prezident

„K rozhodnutí mě vedla mimo jiné skutečnost, že Husák v minulosti osvědčil velitelské schopnosti během řady konkrétních bezpečnostních opatření, a to i mezinárodního rozsahu. Zároveň nemám v současné době důvod pochybovat o jeho bezúhonnosti zpochybňované v minulých týdnech.“

Svůj odchod z vedení policie nabídl loni poté, co se v médiích objevily zprávy o tom, že se v Obecním domě setkal s kontroverzními podnikateli Tomášem Hrdličkou a Romanem Janouškem. Vedle nich tam měl být i exprimátor Pavel Bém. Náměstek tvrdil, že šel kolem a jen se zastavil pozdravit své známé. Janoušek tam podle něho tehdy vůbec nebyl.   

Lessy však rezignaci svého náměstka přijal až koncem března poté, co lobbista podle policie srazil v opilosti autem ženu. Nechtěl prý, aby byla policie v této kauze jakkoli zpochybňována, přestože podle policejního prezidenta nebylo sebemenší podezření, že Husák v posledních měsících s Janouškem komunikoval. Husák ve svém prohlášení odmítl spojování svého odchodu s Janouškem či jeho incidentem.