Vražda mafiána Běly. Po Mrázkově bodyguardovi skončil v cele další muž

Policie obvinila dalšího muže kvůli vraždě jednoho z nejobávanějších šéfů českého podsvětí 90. let Antonína Běly. Soud už ho poslal do vazby. Důvodem jsou obavy z útěku a ovlivňování svědků. Informaci přinesl Radiožurnál. Státní zástupce Tomáš Milec potvrdil, že detektivové zadrželi jednapadesátiletého muže. Bližší informace k případu ale nechce zatím zveřejňovat.

Už minulý týden kriminalisté obvinili za vraždu ve formě spolupachatelství Bělova bývalého bodyguarda Pavla Šrytra, který později pracoval i pro kontroverzního podnikatele Františka Mrázka. Za vraždu ve formě spolupachatelství mu hrozí až 15 let vězení nebo výjimečný trest.

Případ kriminalisté objasnili po dvaceti letech, krátce před promlčením. Běla byl zavražděn v dubnu 1996 ve své vile v Úvalech u Prahy. Vraždu tehdy provedlo maskované komando. Skupina ozbrojenců, kteří vnikli o sobotní noci do Bělova domu, si údajně odnesla mnohamilionový lup.

Běla zemřel na následky střelných poranění, která mu pachatelé způsobili několika dávkami ze samopalu. V médiích se tehdy objevovaly informace, že za jeho vraždou stál Mrázek. Další informace zase hovořily o tom, že vražda souvisela s vyřizováním účtů mezi arménským a gruzínským zločineckým gangem.

Šrytr byl zadržen na základě nových svědeckých výpovědí. Soud ho poslal do vazby. Jeho jméno v minulosti figurovalo i v jiných případech. Dostal například podmínku za to, že chtěl po volbách v roce 2006 uplatit poslance ČSSD Pavla Ploce. Podle rozsudku mu nabídl pět milionů za přestup z klubu ČSSD do Strany zelených.