Šéfoval evropským penězům v regionu, teď ho čeká vězení. Kušnierz dostal 7 let

Události v regionech: Kušnierz dostal 7 let za ovlivňování ROP (zdroj: ČT24)

Bývalý ředitel úřadu ROP Severozápad Petr Kušnierz dostal za ovlivňování dotačních projektů sedm let vězení. Agentury původně uvedly osm let, informaci ale později opravily. Další tři z celkem šesti obžalovaných potrestal Krajský soud v Ústí nad Labem podmínečnými tresty. Druhého bývalého ředitele úřadu ROP Petra Vráblíka a někdejšího právníka úřadu Jana Martinovského soud naopak obžaloby zprostil. Rozsudek není pravomocný.

Předsedkyně trestního senátu Kamila Elsnicová glosovala celou kauzu odkazem na slogan ROP Severozápad, který zní Vize přestane být snem. „Po této kauze by heslo mělo znít Vize jen některých osob z podnikatelsko politické sféry přestane být snem,“ řekla v odůvodnění rozsudku Elsnicová.

Soudkyně ale zároveň naznačila, že obžalovaní nebyli hlavními hybateli dění kolem ROP Severozápad. „Soudu je známo, že ještě nad Irenou Kotlanovou pak stál kromě Koudy, Markvarta ještě Kušnierz, nad Kušnierzem v podobě osob Patrik Oulický, Alexandr Novák, Daniel Ježek. Ti byli styční důstojníci, kteří bohužel rozhodovali o tom, které projekty mají projít, a které ne,“ doplnila Elsnicová.

Zda před soudem stáli všichni, kteří před ním stát měli, nechtěl státní zástupce Vladimír Jan komentovat. „Ve věci probíhá další trestní stíhání, které vede Útvar pro odhalování organizovaného zločinu. Nemohu se k tomu vyjadřovat, neboť tuto věc nedozoruji,“ uvedl.

  • Petr Kušnierz – bývalý ředitel Regionálního operačního programu ROP Severozápad; 7 let ve vězení
  • Pavel Markvart – bývalý ředitel ROP Severozápad; dvouletá podmínka s odkladem na tři roky
  • Pavel Kouda – bývalý náměstek hejtmanky Ústeckého kraje; tříletá podmínka s odkladem na pět let
  • Irena Kotlanová – úřednice ROP Severozápad; dva roky vězení s čtyřletým odkladem
  • Jan Martinovský – bývalý právník ROP Severozápad; zproštěn obžaloby
  • Petr Vráblík – bývalý ředitel ROP Severozápad; zproštěn obžaloby. Rozsudek není pravomocný

Žalobce vinil bývalé politiky a úředníky z ovlivňování projektů podnikatelů, ale i obcí a měst. Zmanipulovaných žádostí bylo podle soudu nejméně dvacet, řada jich ale dotaci nedostala.

Kušnierze a úřednici Irenu Kotlanovou potrestal soud nejen za zneužití pravomoci, ale i za poškozování finančních zájmů Evropských společenství. Trest Kotlanové je podmíněný, protože jí soud přiznal status spolupracující obžalované.

obrázek
Zdroj: ČT24

Další z obžalovaných Pavel Kouda, tehdejší náměstek hejtmanky Ústeckého kraje, podle soudu předložil Kotlanové seznamy zájmových projektů, které měly projít přísným hodnocením ROP Severozápad. Zároveň jí podle soudu vyhrožoval, že může přijít o práci, pokud projekty nebudou schváleny.

Soud Koudovi za zneužití pravomoci uložil kromě podmíněného trestu i zákaz činnosti na pět let. Podmínku za zneužití pravomoci dostal i další bývalý ředitel ROP Pavel Markvart.

Kušnierz čelí ještě dalšímu obvinění

Kušnierz se skutků - podle zatím nepravomocného rozsudku - dopustil v době, kdy byl v podmínce za úplatky, které žádal v souvislosti s projekty v ROP Severozápad. Ve vězení si odseděl polovinu z pětiletého trestu. Nyní soud tento rozsudek zrušil a vynesl souhrnný trest. Kušnierz přitom čelí ještě dalšímu obvinění. Od loňského prosince je stíhán rovněž za ovlivňování projektů ROP Severozápad.

Trest pro bývalého ředitel ROP je ale výrazně přísnější, než navrhoval státní zástupce Vladimír Jan. Ten požadoval pokutu a zákaz činnosti. Kušnierz totiž v únoru začal vypovídat. Soudu řekl o tom, jak bylo rozdělování evropských dotací ovlivňováno. Hovořil i o tlaku vlivných podnikatelů a také o tom, že politici o všem dobře věděli.

Soud naopak Kušnierze zprostil obžaloby z manipulace s hodnotiteli projektů. Ti měli být losováni, v ROP Severozápad ale byli dosazováni přímo. Kušnierz nechtěl výši trestu komentovat. „Sedm let natvrdo, co na to mám říct,“ uvedl ve chvíli, kdy od soudu ihned po vyhlášení rozsudku odcházel. Neposlechl si ani jeho odůvodnění.

Manipulace u mosteckého hotelu Cascade

Úřednice Irena Kotlanová podle soudu opakovaně zneužívala své postavení. Přesvědčila například hodnotitele, aby přidal některým projektům body. Všichni obvinění se pak měli společně podílet na manipulaci se žádostí mosteckého hotelu Cascade. Hotel totiž původně žádal peníze na opravu poschodí, které už bylo částečně zrekonstruované, a úředníci tak chtěli projekt vyřadit. Podle obžaloby se následně v žádosti číslo poschodí změnilo a tím došlo k jejímu padělání. Hotel ale nakonec od projektu odstoupil a dotaci nezískal.

Soud se rozsáhlou kauzou zabýval od září 2014. Obžalobě původně čelilo osm lidí. Podnikatele Omara Koleilata už loni soud viny zprostil, případ úřednice Kláry Odvárkové pak vyloučil k samostatnému projednání. 

ROP Severozápad a Ústecký kraj odkázal soud s náhradou škody na civilní řízení. „Musíme počkat, až budeme mít rozsudek v ruce. Na druhou stranu, už když jsme se přihlašovali s nárokem, padaly názory, že stejně se to bude muset tímto způsobem řešit, pokud budeme chtít dosáhnout odškodnění. Soud tak neřekl nic jiného, než co jsme očekávali,“ uvedl k rozsudku hejtman Oldřich Bubeníček (KSČM). Současně zdůraznil, že celá kauza poškodila jméno kraje.