Tři organizace se chystají za Hegerem

Praha - Členové rady postižených, zdravotnických odborů a svazu pacientů se chystají ve středu v 15:00 na ministerstvo zdravotnictví, kde se chtějí setkat s ministrem Leošem Hegerem (TOP 09). Stěžují si na to, že s nimi nekomunikuje. V budově úřadu chtějí zůstat, dokud je nepřijme. V tu dobu by ale měl být ministr na zasedání sněmovny. O akci „Pane ministře, mluvte s námi“ informoval poradce Národní rady osob se zdravotním postižením Patrik Nacher.

Rada postižených, zdravotnické odbory a svaz pacientů demonstrovaly před ministerstvem naposledy koncem března. Protestovaly proti stanovení doby dojezdu k lékařům a čekacím lhůtám na vyšetření a operace. Napsaly tehdy ministrovi dopis a žádaly o jednání. Za Hegera, který byl pracovně v USA, list převzal jeho náměstek. Zástupci trojice organizací tvrdí, že ani po „řadě telefonátů“ s ministrovým sekretariátem se schůzku nepodařilo
domluvit.

„Akce se uskuteční ve foyer ministerstva zdravotnictví. Je reakcí na neochotu ministra Leoše Hegera komunikovat s veřejností. Happening není časově ohraničen a bude trvat do doby přijetí delegace zástupců organizací panem ministrem,“ uvedli pořadatelé z rady postižených, odborů a svazu pacientů.

Hegerův mluvčí Vlastimil Sršeň dnes řekl, že ve středu odpoledne by měl ministr být na jednání sněmovny. Po jeho skončení se koná zasedání vlády. Podle Sršně se buď Heger, nebo některý z jeho náměstků se zástupci odborů a dalších organizací potkává. „Ministr či jeho náměstci se s většinou lidí, kteří akci organizují, vidí aspoň jednou měsíčně. Setkávají se na tripartitě, konají se i separátní jednání,“ uvedl mluvčí.

Pořadatelé happeningu si stěžují na to, že s nimi ministr nekomunikuje, už delší dobu. Ve středu by s ním chtěli mluvit o dostupnosti péče či personálním zajištění zdravotnických pracovišť.