Lidé odmítají zvyšování poplatků

Praha - Plánované zvýšení poplatků ze třiceti na padesát korun odmítá 90 procent lidí. Vyplývá to z bleskového průzkumu agentury Median pro Českou televizi. Ministr zdravotnictví Leoš Heger přesto chce základní poplatek o dvacet korun navýšit. Podle něj už platba přestala plnit svůj účel, aby pacienti nezneužívali lékařské péče. Nicméně nová čísla ministerstva zdravotnictví ukazují dlouhodobý pokles návštěv u lékaře.

Zatímco v roce 2007 šel průměrný Čech k lékaři víc než dvanáctkrát, v roce 2008, kdy vláda poplatky prosadila, už šel jen desetkrát. V posledních třech letech se ustálil počet návštěv na jedenácti. Přesto ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) říká, že poplatky už od zbytečných návštěv lékařů neodrazují. A hodlá od roku 2014 základní poplatek zvýšit ze třiceti na padesát korun. 

Leoš Heger

„Při zavedení těch poplatků se zvýší zájem pacientů, aby se chovali jaksi racionálně, a časem ten zájem klesá.“

Zvýšení poplatku ze třiceti na padesát korun by ale podle lékařů počet pacientů v ordinacích nesnížilo. Pacienti by si prý na padesátikorunové poplatky brzy zvykli. Což ale neznamená, že by se zvýšením poplatků zároveň souhlasili. Podle bleskového průzkumu agentury Median pro Českou televizi odmítá zvýšení poplatku ze třiceti na padesát korun 90 procent dotázaných. Nesouhlas se zvyšováním poplatků je podle průzkumu patrný napříč politickým spektrem. Nejvíce nesouhlasných hlasů je samozřejmě u levicových voličů - skoro 99 procent, méně negativních hlasů pak zaznamenal průzkum u pravicových voličů - skoro 78 procent. Podle autora výzkumu je odpor vůči poplatkům stejný jako v roce 2007 při jejich zavedení. 

S případným zvýšením poplatků by i nadále zůstal v platnosti roční dvouapůltisícový limit, který má za úkol chránit ty nejvíce nemocné, zejména penzisty, kteří navštěvují lékaře nejčastěji.

Reportáž Petra Vaška (zdroj: ČT24)