Česko se loni rozrostlo, počet obyvatel ovlivnili hlavně přistěhovalci

Přestože se loni přistěhovalo ze zahraničí meziročně méně lidí, pořád migrace táhla přírůstek obyvatelstva v Česku. Počet obyvatel se tak zvýšil o 15 600 lidí, i když více lidí zemřelo, než se narodilo. Do České republiky loni přicházeli zejména Slováci a Ukrajinci.

Český statistický úřad loni zaznamenal vysoký počet úmrtí. Podle předběžných údajů loni zemřelo 111 200 lidí. Naposledy zachytili statistici tak velký počet lidí v roce 2003. „Vysoký meziroční nárůst o 5,5 tisíce byl především odrazem vývoje v prvním čtvrtletí roku, kdy se počet zemřelých zvýšil o 4,9 tisíce,“ uvedl statistický úřad.

Meziročně rostl i počet narozených dětí, přibližně o devět set více. Stále však jejich počet zůstává pod množstvím úmrtí.

  • 10 553 443 lidí

Za ročním přírůstkem českého obyvatelstva o více než patnáct tisíc tak stojí hlavně přistěhovalectví. Do Česka se loni přistěhovalo necelých 35 tisíc lidí, zejména Slováků a Ukrajinců. Ze země se naopak vystěhovalo skoro devatenáct tisíc obyvatel.

Více dětí a svateb, méně potratů a rozvodů

Zvýšila se nicméně úroveň plodnosti, která podle předběžných výpočtů vzrostla z 1,53 na 1,57 dítěte na jednu ženu. Průměrný věk rodičky byl 30 let. Celkový počet narozených dětí vzrostl díky svobodným ženám. Podíl živě narozených dětí mimo manželství dosáhl loni 47,8 procenta, o rok dříve to bylo 46,7 procenta. K potratům ženy přistoupily ve 35 700 případech, což je zhruba o tisíc méně než předloni.

Rozvodů v roce 2015 ubylo, sňatků naopak přibylo. Soudy vydaly rozhodnutí o 26 100 rozvodech, což bylo meziročně o sedm set méně. Nejčastěji rozvod nastal po šesti letech trvání manželství a více návrhů na rozvod podaly ženy.

Do svatby se pak pustilo 48 200 párů, bylo jich o 2600 více. „V posledních dvou letech jsme zaznamenali meziroční nárůst počtu sňatků. Historické minimum zůstalo na úrovni roku 2013,“ uvedla Michaela Němečková z Českého statistického úřadu.

Němečková: Přirozenou měnou by obyvatel ubylo, díky zahraniční migraci počet dlouhodobě roste (zdroj: ČT24)
Vydáno pod