Po zimě bez sněhu čekají lyžaře Velikonoce na sjezdovce

Nadcházející prodloužený víkend bude pro mnohé lyžaře poslední příležitostí této zimy vyrazit na sjezdovky. Počasí jim přitom docela přeje a většina velkých lyžařských středisek zůstane v provozu i během Velikonoc, mnohde i o dost déle, pokud bude trvat zájem lyžařů.

V Krušných horách na Klínovci je až metr sněhu. Lyžovat by se tam mohlo přibližně do poloviny dubna. Podobné je to i v Peci pod Sněžkou, kde se v některých částech areálu bude lyžovat až do 10 dubna. V Deštném v Orlických horách se se zimou symbolicky rozloučili včera a znovu se areál otevře na Velikonoční pondělí - dál se uvidí podle počasí. Na sjezdovkách tam leží kolem čtyřiceti centimetrů sněhu. Kolem dvaceti centimetrů sněhu je na Pustevnách v Beskydech, kde se dnes lyžovalo naposledy. Znovu se ale vleky rozjedou ještě v pátek a o víkendu. Podobné je to i na Monínci ve středních Čechách, kde se v pondělí provoz zastaví a znovu se vleky rozjedou až v pátek. Sezonu zřejmě ukončí za týden.

Lyžaře čekají Velikonoce na sjezdovce (zdroj: ČT24)

Lyžařská střediska i horští záchranáři pomalu hodnotí průběh letošní sezony. Zima byla podle nich průměrná. Provozovatele areálu potrápil hlavně pozdní příchod sněhových přeháněk a extrémní výkyvy počasí.

Zároveň ale dodávají, že se mění i chování tuzemských lyžařů. Ti si už na časté výkyvy počasí a nedostatek přírodního sněhu zvykli a na hory míří nejen lyžovat nebo na běžky. Častými cíli jsou i v zimě rozhledny, termální parky nebo historické památky.

Mnoho návštěvníků – horalova smrt. A zároveň obživa

Rekordní návštěvnost hor v zimních, ale i letních měsících výrazně mění ráz hor i vesnic, které v nich leží. Starostové na jedné straně chtějí maximalizovat zisky obecních pokladen, na druhé straně bojují s ucpanými a zničenými horskými silnicemi či masivní výstavbou, kterou se mnohdy nedaří regulovat.

Krkonoše jsou už roky mezi nejnavštěvovanějšími místy v Česku. V zimě míří nejvíc lidí na sjezdovky, v létě na Sněžku a k prameni Labe. „Lidi už nejezdí jen kvůli lyžování, mají rádi wellness, Špindlerův Mlýn je vyhlášené party středisko, takže jezdí i na diskotéky,“ dodal Martin Jandura z infocentra ve Špindlerově Mlýně. Ročně přijede do Krkonoš zhruba šest milionů turistů.

Turisté ve Špindlerově Mlýně
Zdroj: ČT24

Hory kolem jsou často jen kulisa. Za stovkami reklamních poutačů dokonce skoro ani nejsou vidět. A trpělivost už došla i místním. Jenže hory žijí, dokud se kola točí. Rovnováhu mezi přírodou a obživou místních tu hledají už roky. Pomáhají zdánlivé maličkosti. Třeba nápad vozit lyžaře mezi středisky, namísto po silnici, rolbou přes kopec. Odlehlé chalupy na trase ožily, lyžaři se rozptýlí na větším území a hlavně se zklidnila i doprava v národním parku.

Nerovnoměrné rozložení turistických aktivit řeší i v Jizerských horách. V nejatraktivnějších lokalitách, jako je třeba Bedřichov či Josefův Důl, už kraj nechce podporovat další výstavbu penzionů či parkovišť - naopak se snaží podnikatele nalákat do zatím jen sporadicky navštěvovaných lokalit. „Chtěli jsme dosáhnout toho, aby se z těch nejpřetíženějších oblastí obyvatelé a rekreanti rozptýlili i do oblasti Frýdlantska a do podhůří Jizerských hor,“ vysvětlila vedoucí Odboru územního plánování Krajského úřadu Libereckého kraje Kateřina Lauermannová.