Nešvar autobazarů v Česku: Lživé údaje

Praha – Česká televize zjišťovala realitu při nakupování ojetých vozidel v autobazarech. Pokud si lidé neprověří nákup předem, mohou se připravit až o 100 tisíc korun. Problémů se objevuje hned několik - cena vozu bývá podle expertů nadhodnocená díky přetočenému tachometru, falšuje se rok jeho výroby nebo jejich identifikační znaky. Nakupující pořídí předražené auto, aby pak do něj investoval další peníze navíc. Odborníci na prodej vozů z autobazaru proto doporučují, aby si zájemci informace o vozu z bazaru zajistili vždy před koupí, reklamace totiž bývá poměrně obtížná.

Nejmenovaný pražský autobazar dává příklad za všechny – podle vlastní inzerce prodává Škodu Octavia nebouranou, s pravidelným servisem, 6 let starou se 77 tisíci najetých kilometrů. Realita je ale jiná, pravdivý není ani jeden z uvedených údajů.

Třeba pojem nehavarované vozidlo pro prodejce neznamená, že by nikdy nehavarovalo, ale že není havarované v současnosti. Pomocí získaného vin kódu vozu a systému autotreaser se ukázalo, že stav tachometru je snížen o desítky tisíc ujetých kilometrů. „95 procent aut v republice je stočených, kdyby se toto řešilo, tak se neprodávají vůbec žádná auta a v každém bazaru stojí tak dvě,“ reagoval na zjištění ČT prodejce.

U stočených tachometrů ale cena auta stoupá o 30 až 50 tisíc korun a z peněženky takto podvedený kupující může posléze vytáhnout i daleko víc. „Výměna rozvodového řemene motoru je nastavená podle km průběhu a nakupující vlastně neví, kolik auto má najeto. Jde o investici mezi 60 a100 tisíci,“ vysvětluje Aleš Zich z Auto AZ Consulting.

Reportáž Richarda Samka (zdroj: ČT24)

U některých vozů dokonce není možné ani přes databázi servisu zjistit historii dovezeného vozu. Prodejci se při podobných případech nejčastěji brání tím, že jde o komisní prodej a že za údaje a stav auta neručí. „Individuální dovozce nebo překupníci vozidel auto koupí jako soukromá osoba, dají ho ke kamarádovi do bazaru jako do komise, a tím pádem se navzájem kryjí, když ho prodávají se stočenými kilometry,“ dodává Zich.