Nedělní průvod v Břeclavi by se neměl dostat do míst, kde žijí Romové

Břeclav – V neděli se zřejmě v Břeclavi uskuteční jedna protiromská akce a jedno shromáždění proti radikálům. Zástupci iniciativy nazvané „Pochod za Peťu a naši bezpečnost“ se spojili s Dělnickou mládeží a společně uspořádají protestní pochod. Druhé shromáždění oznámila iniciativa Nenávist není řešení. Ta si od této neděle až do 22. června účelově zamluvila od 10:00 do 22:00 pro své akce ulice, v nichž žijí Romové, aby do nich měli zamezený vstup extremisté. Právě Romové podle matky přepadeného brutálně zbili jejího syna a těžce ho zranili.

Podle předpokladů by na nedělní setkání mohlo dorazit až dva tisíce lidí, policie je proto v pohotovosti. Podle neoficiálních informací bude v ulicích až 400 mužů, k zaznamenávání případného protiprávního jednání účastníků poslouží také monitorovací vozidlo vybavené kamerovým systémem. 

Romové mají z připravované nedělní akce obavy. Mnohé romské organizace již vyjádřily politování nad osudem patnáctiletého chlapce, jehož o uplynulém víkendu brutálně zbila trojice mužů, podle matky napadeného Romů. Pomoc jim nyní nabídla iniciativa Nenávist není řešení - ta si již zamluvila pořádání svých akcí v 11 břeclavských ulicích a na dvou náměstích ve městě, a to na každý den v nadcházejících dvou měsících.   

Reportáž Filipa Zdražila (zdroj: ČT24)

„Extremisté se tak do těchto prostor nedostanou, a Romové tak nemusí mít obavy o svoji bezpečnost. Protest uspořádáme patrně až za situace, kdyby se policii nedařilo tento domluvený systém udržet,“ uvedl Josef Šmída z uskupení Nenávist není řešení. Skupina starších břeclavských Romů mezitím sama pátrá po pachatelích útoku na chlapce. Ve vlastních řadách i za hranicemi města – stopa by prý mohla vést na Slovensko. Policie zatím po útočnícícíh stále pátrá.

Pochod označený radnicí jako akce „Dělnické mládeže a Břeclavanů“ začne ve 12:30 u břeclavského železničního nádraží. Lidé projdou městem na centrální náměstí TGM a vrátí se pak zpět na nádraží, kde by akce měla skončit kolem 15:00. Starosta města Oldřich Ryšavý (ČSSD) vyzval veřejnost, aby se v neděli raději vyhnula centru města a případně v něm neparkovala svými auty. Zakazovat ale město průvod nechce: „Pokud bychom to nepovolili, tito lidé by stejně do Břeclavi přijeli a neměli bychom to pod kontrolou. Takhle víme, kde se budou shromažďovat, kudy půjdou,“ dodal starosta.   

Město prý také připravuje výrazná bezpečnostní opatření. Zmodernizuje se a rozšíří bezpečnostní kamerový systém a město zaměstná druhého romského asistenta. Radnice zváží i zvýšení počtu strážníků, jichž je nyní v Břeclavi 27. Nově bude mít od 1. května každá městská část svého strážníka-pochůzkáře, který bude s občany v těsném kontaktu. „Problémy si vyřešíme sami i bez Dělnické mládeže,“ dodal na podvečerní tiskové konferenci starosta.