Trestným činům v armádě by se mohli věnovat specializovaní žalobci

Stropnický po jednání v Lánech: Armáda by měla mít specializované žalobce (zdroj: ČT24)

Zřízení státních zástupců specializovaných na trestnou činnost v armádě je nápad, který představil ministr obrany Martin Stropnický (ANO) po schůzce expertního týmu prezidenta Miloše Zemana v Lánech.

Specializovaní státní zástupci podle Stropnického představují další krok v zaměření na trestnou činnost v armádě. Nedávno projednaná novela již totiž umožňuje vojenské policii vyšetřovanou vojenskou kauzu předat státnímu zástupci. Předtím ji po zahájení vyšetřování musela předat policii.

„Teď budeme moci tu kauzu dotáhnout až do fáze předání státnímu zástupci, což je docela podstatné,“ shrnul ministr Stropnický. Státní zástupci zaměření na armádu by mohli působit alespoň na hlavních státních zastupitelstvích. Ministr hodlá návrh projednat s ministrem spravedlnosti Robertem Pelikánem (ANO) a náčelníkem vojenské policie Pavlem Křížem.

Setkání v Lánech se zúčastnil i někdejší ministr obrany Vlastimil Picek, který o zřízení institutu speciálních státních zástupců neúspěšně usiloval už zhruba před osmi lety. Vznik specializovaných útvarů má stále jeho podporu. Podle něj by se měly zabývat lidmi nejen z armády, ale například z dalších složek, jako jsou policisté, hasiči, vězeňská služba nebo celní správa.

Čeští letečtí instruktoři poletí brzy do Iráku

V květnu by do Iráku mohli odletět instruktoři posádek L-159, uvedl také Stropnický. O vyslání zhruba třicetičlenného týmu včetně techniků a vojáků bude vláda rozhodovat na jednom z nejbližších jednání. Česká republika bitevní letouny prodává Iráku, první skupina iráckých pilotů už v únoru dokončila v Česku výcvik.

Irák už převzal první dva letouny, další tři by měl obdržet v prvním pololetí letošního roku. Celkem Irák přes společnost Aero Vodochody získá 15 strojů, které česká armáda nepotřebuje.